Društvo

Vuković: Zaštita biodiverziteta na prvom mjestu

Fokus menadžmenta Nacionalnih parkova Crne Gore u narednoj godini biće snažnije očuvanje resursa, te da se dodatno radi na kvalitetu usluga i ponuda koje parkovi imaju, rekla je za Pobjedu direktorica Azra Vuković.
Vuković: Zaštita biodiverziteta na prvom mjestu
Portal AnalitikaIzvor

- Početkom godine dobićemo i osvježenje – biće izabrani novi direktori organizacionih jedinica od kojih se očekuje da će se maksimalno zalagati za zaštitu nacionalnih parkova i za unaprjeđenje stanja u njima, kroz razvoj novih ponuda i sadržaja koji će zadržati posjetioce da duže borave u zaštićenim područjima, upoznaju vrijednosti biodiverziteta, kulture, pejzaža i budu bliži prirodi i prirodnom okruženju - najavila je Vuković.

Kada je riječ o mjerama preduzetim za smanjenje krivolova i nelegalne sječe šume u nacionalnim parkovima, Vuković navodi kako „službe zaštite u tome imaju značajnu ulogu“.

- Neophodno je konstantno unaprjeđivati njihove kapacitete, kako u materijalno-tehničkom smislu, tako i u pravcu unaprjeđenja kapaciteta zaposlenih. Sredinom oktobra, posredstvom Skupštine Crne Gore, uručena nam je donacija Kine, bespilotne letilice - dronovi, nakon koje je uslijedila obuka za njihovo korištenje. Pripadnici službi prošli su i obuku za upravljanje i efikasnije registrovanje i procesuiranje bespravnih aktivnosti. Od velikog značaja za efikasno funkcionisanje službi zaštite je i njihova dobra opremljenost... Ono što nam predstoji u narednom periodu jeste kampanja podizanja nivoa svijesti o značaju zaštićenih područja, koja će biti realizovana u saradnji sa EU - navela je Vuković.

Cijeli intervju pročitajte u novogodišnjem broju Pobjede

Portal Analitika