Crna hronika

Katnić: Isti sam čovjek kao ranije, ne mijenjam svoje principe

– Niko neće uspjeti da spriječi Specijalno tužilaštvo da se obračuna sa počiniocima krivičnih djela, bez obzira na to da li iza njih stoji politička partija ili su dio sistema – poručio je u intervjuu za Pobjedu glavni specijalni državni tužilac Milivoje Katnić. On je naglasio da će svi koji su se oglušili o zakon, prije ili kasnije, doći na red. Iako se nakon pokretanja istrage o pripremanju terorističkih napada na dan izbora 16. oktobra našao na „udaru“ pojedinih političkih struktura i medija, to ga, kako kaže, neće pokolebati da utvrdi uloge svih koji su pripremali krvoproliće u Crnoj Gori i da ih privede pred lice pravde.
Katnić: Isti sam čovjek kao ranije, ne mijenjam svoje principe
Portal AnalitikaIzvor

POBJEDA: U kojoj je fazi istraga i kada ćete podnijeti optužnicu za slučaj pripremanja terorističkih napada?

KATNIĆ: U ovom predmetu u toku je istraga kroz koju želimo da u cjelini rasvijetlimo ovaj događaj, otkrijemo sve učesnike i privedemo ih. Ovom predmetu dajemo apsolutni prioritet, kako bismo nastavili sa konkretnim rezultatima koje u narednom periodu i očekujem.

POBJEDA: Rukovodstvo Demokratskog fronta Vas optužuje da ste u ovom predmetu, kako navode, iskoristili kriminalce, ubice, narkomane i psihijatrijske slučajeve...

KATNIĆ: Tužilaštvo je prikupilo dokaze u vezi sa kriminalnom organizacijom koja je formirana s namjerom da izvrši krivično djelo terorizam na način koji smo objasnili više puta, a s ciljem nasilnog ulaska u Skupštinu Crne Gore i omogućavanja, kako se sumnja, prije svega rukovodstvu Demokratskog fronta da nasilno uđe u Skupštinu Crne Gore, s ciljem proglašavanja pobjede na izborima. Tako bi se preuzela funkcija Državne izborne komisije, koja je jedina po zakonu ovlašćena da proglasi rezultate izbora.

Radi realizacije ovog plana i cilja, osnivači kriminalne organizacije su između ostalog odredili i osobe koje pominju iz Demokratskog fronta. Očigledno je da su i ove osobe u početku podržavane, pomenuo sam kako je navođeno da se radi o mirnim građanima koji su u Crnu Goru došli kako bi posjetili manastir Ostrog. Kada su ova lica priznala krivično djelo, njih su se svi odrekli, jer su organizatori i učesnici očigledno mišljenja da je trebalo da i oni negiraju izvršenje krivičnih djela i ako budu osuđeni (što je sa aspekta Tužilaštva očigledno), izdržavaju dugogodišnje kazne zatvora kako bi zaštitili kriminalnu organizaciju i njene organizatore.

Cilj Tužilaštva je da se utvrdi istina i posebno da se utvrde radnje koje su preduzimali pojedinci, a koje predstavljaju obilježja krivičnih djela kriminalno udruživanje i terorizam u pokušaju. Ko god da su oni.

POBJEDA: Lider Pokreta za promjene govorio je kako ste ucijenjeni navodnim dosijeima iz rata na Dubrovnik ili da ste podmićeni... U tim dosijeima, kako je naveo, u Vašem ponašanju, kao vojnog upravnika Cavtata, postoje i elementi krivičnih djela. Kako to komentarišete?

KATNIĆ: Ovakvo ponašanje dešavalo se i ranije, u prošlosti crnogorskog naroda, zbog čega je i opisano kroz narodnu poslovicu, poznatu u mom kraju, a koja kaže – laje kao mokra kučka iz rumetina. Vjerujem da je za čitaoce važno i objašnjenje ove narodne mudrosti. Rumetin, odnosno kolomboć (po Kolumbu) u stvari je kukuruz koji je u prošlosti bio važan za ishranu i opstanak Katunjana. Kako bi ovu, za život važnu žitaricu, zaštitili od štetočina – jazavaca, naši preci su držali psa, kako bi branio njivu s kukuruzom, posebno u kišno i maglovito doba.

Pas, kao vjerni čovjekov prijatelj, u najvećem broju slučajeva bi i štitio kukuruz, ali je bilo i onih, a to je i poenta ove priče, koji bi sami, umjesto štetočina, jeli kukuruz i nanosili nepopravljivu štetu, a kad bi se pojavio domaćin počeli bi da laju kako bi se prikazali kao čuvari kukuruza koji tjeraju štetočine. Kod pametnog domaćina to, međutim, nikada nije moglo da prođe, jer bi psa odavalo i to što je mokar, jer se skvasio lomeći klipove kukuruza.

Ova poslovica, dakle, opisuje one koji se lažno pokušavaju predstaviti kao čuvari. Svaka sličnost ove poslovice sa aktuelnim dešavanjima je namjerna.

Posebno želim da skrenem pažnju Vašim uvaženim čitaocima na oprez zbog činjenice da se u Crnoj Gori, prvi put u istoriji, na mjestu predstavnika odnosno vođa naroda pojavljuju osobe bez lične hrabrosti, zbog čega nijesu u mogućnosti da pogledaju istini u oči, priznaju krivicu i greške, pokaju se i traže oprost od sljedbenika i onih koje predstavljaju, već se štite narodnom hrabrošću i herojstvom, stavljaju narod ispred sebe i teško ga zloupotrebljavaju.

POBJEDA: Niz mafijaških ubistava u kojima su počeli da stradaju i nevini ljudi stvara utisak da situacija izmiče kontroli. Postoji li mehanizam da rat kriminalnih klanova bude zaustavljen?

KATNIĆ: Postoji. Mehanizam podrazumijeva otkrivanje vođa organizovanih kriminalnih grupa. Podsjetiću Vas da je u okviru jednog predmeta Specijalnog državnog tužilaštva procesuirana organizovana kriminalna grupa koja se u javnosti pominje kao kavačka grupa. Nažalost, nedavno je došlo do novih žrtava, od kojih je jedna osoba bila slučajna žrtva.

Specijalno državno tužilaštvo na putu je da otkrije sve učinioce ovog krivičnog djela i izvede ih pred sud, što ćemo nastojati da uradimo i u drugim slučajevima.

Otkrivena su i dva saizvršioca ubistva Dalibora Đurića, koji se nalazio na izdržavanju kazne u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija. U ovom predmetu uskoro će biti podignuta optužnica za najteža krivična djela, za koja se može izreći kazna zatvora od 40 godina, koju će Specijalno državno tužilaštvo i predložiti sudu.

Cijeli intervju pročitajte u novogodišnjem izdanju Pobjede

Portal Analitika