Društvo

Nuhodžić: U rješavanje problema drumskog saobraćaja da se uključe svi društveni akteri

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić predsjedavao je četrnaestom sjednicom Koordinacionog tijela za praćenje implementacije Strategije poboljšanja bezbjednosti u drumskom saobraćaju, čiji su se članovi po prvi put okupili u novom sastavu.
Nuhodžić: U rješavanje problema drumskog saobraćaja da se uključe svi društveni akteri
Portal AnalitikaIzvor

Na sjednici su razmatrani izvještaji o sprovođenju mjera predviđenih Akcionim planom za implementaciju Strategije poboljšanja bezbjednosti u drumskom saobraćaju za 2016. godinu, kao i prijedlog Akcionog plana za 2017. godinu.

Tokom druge polovine 2016. godine došlo je do pogoršanja stanja u oblasti bezbjednosti drumskog saobraćaja, kako u pogledu broja smrtno stradalih lica, tako i u pogledu povrijeđenih lica, poručeno je sa sastanka. Uporedni podaci za tekuću i prethodnu, 2015. godinu, pokazuju da je za prvih 11 mjeseci 2016. godine bilo šest odsto više saobraćajnih nezgoda i više od 12 odsto smrtno stradalih lica na crnogorskim putevima. Sa druge strane, podaci ukazuju na evidentno povećanje aktivnosti saobraćajne policije, koja je za prethodnih 11 mjeseci kontrolisala skoro 281 hiljadu vozila, izdala 133.979 prekršajnih naloga i 14.766 prekšajnih prijava.

Odnos preduzetih mjera i radnji službenika Policije i broja i posljedica saobraćajnih nezgoda ukuzaju na to da se isključivo represivnim mjerama ne može dugoročno uticati na sistem bezbjednosti drumskog saobraćaja, već da se u rješavanje ovog problema moraju uključiti šira društvena zajednica, svi državni organi i institucije, NVO sektor i mediji, istakao je ministar Nuhodžić.

Ministar je poručio da odnos prema postavljenim zadacima na realizaciji Strategije nije na zadovoljavajućem nivou koji se očekuje od državnih organa, te da je u što kraćem roku neophodno preduzeti što intenzivnije aktivnosti na realizaciji obaveza sadržanih u Strategiji i akcionim planovima.

U tom smilsu, ministar Nuhodžić je ukazao na obavezu Ministarstva zdravlja da u što kraćem roku uspostavi stabilan i pouzdan sistem vezan za izdavanje ljekarskih uvjerenja za vozače, kao i obavezu Ministarstva prosvjete da unaprijedi rad auto škola kroz njihovo relicenciranje i izradu novih testova za polaganje vozačkog ispita. Takođe, ministar Nuhodžić je na sjednici ukazao na obavezu Ministarstva saobraćaja i pomorstva da preduzme aktivnosti u vezi sa donošenjem adekvatnih normativnih akata kojima će se unaprijediti stanje bezbjednosti putne infrastrukture, kao i obavezu Ministarstva unutrašnjih poslova  na implementaciji projekta stacionarnih sistema za kontrolu saobraćaja.

 

Portal Analitika