Društvo

Tehnopolis pokreće projekat Rebrendiranja Nikšića

Inovaciono – tehnološki centar Tehnopolis uskoro pokreće novi veliki projekat „Rebrendiranje Nikšića“, koji će biti zasnovan na bogatom nasljeđu iz svih oblasti tog grada.
Tehnopolis pokreće projekat Rebrendiranja Nikšića
Portal AnalitikaIzvor

Inovaciono-tehnološki centar, prvi u Crnoj Gori, osnovan je 2014. godine, a od septembra je smješten u modernom objektu na mjestu nekadašnjeg Doma vojske.

Direktor Tehnopolisa Ratko Bataković najavio je da će u taj ambiciozni projekat biti uključen veliki broj partnera, a obuhvatiće “sve što radi predano i lokalna uprava, i naša Vlada, i svi pojedinci koji imaju dobre namjere prema Nikšiću”.

“Želimo da napravimo jedno pravo, dobro mjesto za život, za našu djecu i buduća pokoljenja”, poručio je Bataković na novogodišnjem koktelu u prostorijama Tehnopolisa na kome je prisustvovala i ministarka nauke, Sanja Damjanović.

Kako je kazao, kvalitet Nikšića se ne dovodi u pitanje, jer je istinit i ima svoju istorijsku i kulturnu prirodu, sport, umjetnost, privredu i turizam, a posebno mjesto je proizvodnja hrane.

Bataković je, govoreći o planovima za narednu godinu, saopštio da će pokrenuti i privredni portal, koji će sadržati sve o lokalnoj privredi, ali i bitne informacije za njen razvoj i funkcionisanje.

Tehopolis su osnovali Ministarstvo nauke i Vlada.

Njegov idejni tvorac bio je profesor Dragan Lajović, a u tom centru djeluje prva generacija14 stanara, mladih preduzetnika koji svoje biznis ideje žele da razviju i plasiraju na tržište.

Bataković je kazao da su napravili platformu gdje svako može doći, testirati svoju ideju i dobiti podršku i predočio da je u Tehnopolisu za kratak perio bilo organizovano 30 obuka sa 950 učesnika, kao i 57 događaja sa oko 3,8 hiljada učesnika.

Generalni direktor Ministarstva nauke Darko Petrušić, koji je predsjednik Odbora direktora Tehnopolisa, naveo je da je prvi Inovaciono – tehnološki centar u Nikšiću preteča budućeg Naučno – tehnološkog parka u Crnoj Gori, sa sjedištem u Podgorici.

”To je naš strateški cilj na čijem osnivanju predano radimo”, rekao je Petrušić i ocijenio da je Tehnopolis u Nikšić unio novu dinamiku.

Prema njegovim riječima, osnivanje Tehnopolisa bio je uspješan potez i već postoje nemjerljive rezulate.

“Tehnopolis ne čini najljepša zgrada u Nikšiću, u kojoj je smješten, već ljudi i ideje, inovacije, tehnologija, uz očekivani entuzijazam. Imamo značajan broj kompanija koje bi željele da budu u Tehopolisu i naći ćemo načina da im pomognemo i ostvarimo saradnju”, kazao je Petrušić.

Predsjednica Skupštine Opštine Nikšić, Sonja Nikčević, kazala je da je zadovoljstvo što grad i Crna Gora imaju takvo mjesto.

Tehnopolis će, kako je ocijenila, sve više prepoznavati i region, jer “kao magnet privlači ljde koji imaju kreativne ideje”.

„Nikšić je u prethodnom periodu imao faze industrijskog centra, kao i periode kad nije bilo baš tako. Danas je na značajnoj prekretnici i stvoreni su brojni preduslovi da ponovo oživimo sve što su potencijali Nikšića, a i šireg regiona”, smatra Nikčević.

Prema njenim riječima, jedan od vrlo važnih segmenata na tom putu biće Tehnopolis, zato što će takvi centri, gdje se spajaju kreativnost i ideje, hrabri i odvažni preduzetnici spajaju sa njihovim idejama, sigurno obilježiti novi pokret mikro, malih i srednjih preduzeća potrebnih ovoj sredini.

Menadžerka biznis inkubacija u Tehnopolisu, Jelena Đedović, podsjetila je da Tehnopolis podržava razvoj malih i srednjih preduzeća, sa posebnim akcentom na one koji se bave inovativnom djelatnošću, a sve u cilju pospješivanja privrednog rasta i razvoja Opštine Nikšić i Crne Gore.

Koncept osnivanja i aktivnosti Tehnopolisa, kazala je Đedović, nijesu samo lokalnog i nacionalnog karaktera, već je taj centar dao impuls jačanju regionalne saradnje, što je i u ovom kratkom vremenu imalo značajne rezultate.

U Tehnopolisu su smještene kancelarije, laboratorije za biotehnička ispitivanja i industrijski dizajn, kao i prostor za različite proizvodne djelatnosti i Data centar, što ga čini „jedinstvenim u regionu“.

Portal Analitika