Kultura

Sehad Čekić prvi direktor Filmskog centra

Vlada je na jučerašnjoj sjednici donijela odluku o osnivanju Javne ustanove Filmski centar Crne Gore, kazao je ministar kulture Janko Ljumović nakon jučerašnje sjednice Vlade.
Sehad Čekić prvi direktor Filmskog centra
Portal AnalitikaIzvor

Direktor nove institucije biće mr Sehad Čekić, doskorašnji dekan Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju.

- To je jako dobra vijest za crnogorsku kulturu, državu i filmsku zajednicu, koja će kroz ovu ustanovu u 2017. ostvariti sve strateške ciljeve iz Zakona o kinematografiji. Osnivanje ove institucije prilika je i dobra osnova da se iskoriste mogućnosti javne subvencije za promociju i razvoj kinematografije u Crnoj Gori. Među posljednim državama u Evropi dobijamo instituciju koja se zove Filmski centar. U svim republikama bivše Jugoslavije postoje filmski centri koji su pokazali izuzetan rezultat, kao što je slučaj u Hrvatskoj ili Srbiji – istakao je Ljumović.

On je dalje rekao kako je država do sada, kroz institut konkursa, pomagala filmsku produkciju, ali i da to „nijesu suštinski mehanizmi preko kojih se može razvijati film“.

- Filmski centar ne samo što će promovisati, razvijati i stimulisati filmsku produkciju, već će inicirati međunarodnu saradnju, korišćenje evropskih fondova, razvoj stručnih zanimanja u filmskom sektoru... Konačno, učiniće našu državu važnom filmskom destinacijom. Mnogi aspekti unutar kinematografije, zbog nepostajanja filmskog centra, do sada nijesu mogli biti uređeni, tako da se sada stvara osnova – kazao je Ljumović.

Pored direktora Sehada Čekića, imenovan je i privremeni Savjet institucije, koji će činiti proslavljeni reditelj i prvi direktor Crnogorske kinoteke Gojko Kastratović, filmska kritičarka i teoretičarka dr Maja Bogojević, te filmski kritičar i novinar Vuk Perović.

Nacrtom budžeta za 2017. godinu, Filmskom centru opredijeljeno je 560.084 eura.

Portal Analitika