Politika

Lekić o Njegošu: Nova bruka nelegitimne vlade i krnjeg parlamenta

Predsjednik DEMOS-a Miodrag Lekić nazvao je kukavičkom odluku vlade premijera Duška Markovića da povuče iz skupštinske procedure izmjene Zakona o državnim praznicima, kojima je predviđeno da 13. novembar, dan rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša, bude državni praznik.
Lekić o Njegošu: Nova bruka nelegitimne vlade i krnjeg parlamenta
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

“Odluka koalicione družine u vladi i krnjem paralamentu je nova potvrda sloma svih temeljnih vrijednosti u ovoj zemlji i dodiruje jedno od najosjetljivijih, rijetko nespornih, mjesta u samosvijesti ovog naroda. Ovdje ogromna većina dobro zna da bez Njegoša ne bi bilo Crne Gore, ne samo zbog  državničke uloge tog prosvjećenog vladara, već još više zbog činjenice da je svojim velikim književnim – filozofskim dijelom izrazio sintezu i smisao njene istorije”, kazao je Lekić.

Kako je naglasio, ovaj skandal sa zaknom ništa ne govori o Njegošu.

“On govori o formatu grupe neodgovornih neznalica i trgovaca koja i istorijski svetionik zemlje stavlja na sto gdje se dijeli  različiti plijen pod sjenkama ogoljenih koruptivnih interesa. Povlačenjem ovog zakona DPS je pokazao da je spreman na sve, bukvalno na sve nemoralne i ponižavajuće radnje da bi sačuvao vlast”, istakao je Lekić.

U tome su, kaže, im pomogli i bošnjački političari.

“Grupa bošnjačkih političara koja odavno ni blizu ne zastupa volju većine bošnjačkog naroda u Crnoj Gori se izgleda iz konfora svojih novodobijenih političko-koalicionih stanova i kalifatskih snova drsko i agresivno okomila na najvećeg pjesnika slobode koji je kao takav postao izraz dubokog kolektivnog osjećanja”, kazao je Lekić.

DPS i grupa bošnjačkih političara su, kaže Lekić, ponizili Crnu Goru.

“Ne baveći se onim što se sve krije iz ovog sramnog čina – da li neznanje, lični kompleksi, instrukcije sa strane ili nešto četvrto –  jasno je da je bošnjačko ( čitaj grupica klero-etničkih bošnjačkih političara) – depeesovska kooprodukcija pokušala da ponizi Crnu Goru, da  uvrijedi njene građane. Posebno one građene kojim divljenje prema Njegoševom blistavom umu, ne smeta da visoko cijene i vole dijelo Bijelopoljca Ćamila Sijarića, da ne govorimo o Meši Selimoviću”, naglasio je Lekić.

Srećom Njegoš je, dodaje on, besmrtan.

“Umjesto da državna elita podstiče kulturnu sintezu ukupnog nasleđa, dakako slovenskog i orijentalno-islamskog,  sve to kao integralnih komponenti crnogorske kulture ( ili ako neko voli više – kulture u Crnoj Gori) ovdje nedorasla, provincijska, novokomonovana  elita mafijaške vokacije i prakse bestidno trguje, pa i sa vjersko – političko – ideološkim inžinjerinzima kako bi ojačali frontove međunacionalnih, međureligijskih, međudržavnih konfrotacija. Sve, kratkoročno i dugoročno, na štetu Crne Gore. Srećom Njegoš je besmrtan. Takvim su ga, u mnogim opisima, smatrali još njegovi slavni savremenici. Takvim ga danas izučavaju po svijetu na raznim katedrama. Takav ostaje u samosvijesti ogromne većine građana ove zemlje. Ovo je samo domaća bruka. Ipak, dovoljno velika”, zaključio je Lekić.

Portal Analitika