Region

OBA prisluškuje zvaničnike Srbije

Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH pet mjeseci sprovodi akciju prisluškivanja zvaničnika iz Srbije pod nazivom "Ušće", navodi RTRS na svom sajtu, objavile su Večernje Novosti.
OBA prisluškuje zvaničnike Srbije
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Radio-televizija Republike Srpske objavila je da posjeduje naloge Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH za prisluškivanje zvaničnika Srbije.

Ta televizija navodi da OBA sprovodi akciju "Ušće", u kojoj se prisluškuju zvaničnici iz Srbije, a istovremeno je na svom sajtu objavila skenirana dokumenta OBA pod oznakom tajno.

Dodaje se i da se u posjedu RTRS-a nalazi Prijedlog koji je potpisao vrh OBA, a koji nalaže prisluškivanja, praćenja i druge obavještajno-bezbjednosne aktivnosti nad državljanima Srbije. 

RTRS navodi da ova akcija traje već pet mjeseci. Večernje Novosti objavile su ranije danas, pozivajući se na svoje izvore, da OBA već pola godine sprovodi pojačane obavještajne mjere prema zvaničnicima Srbije i ljudima sa kojima se oni sastaju, a koje uključuju snimanje njihovih razgovora, kao i praćenje i nadzor prilikom dolazaka u tu državu. 

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je potvrdio, kako se navodi u tekstu, da Srbija ima saznanja o obavještajnim mjerama prema njenim zvaničnicima. 

"Dobili smo određene informacije iz bezbjednosnih službi da je bilo takvih pokušaja i da su vjerovatno na teritoriji BiH neki od naših funkcionera bili pod mjerama nadzora. To naravno ne govori u prilog dobroj saradnji", rekao je Stefanović za Novosti. 

Podsjetio je i na situaciju u vezi sa napadom na premijera Vučića u Srebrenici. 

Ministar kaže da je Srbija u tom slučaju imala konkretne dokaze, fotografije, snimke i svjedoke da su ljudi koji su u Potočarima pokušali da linčuju premijera imali propusnice sa imenom i prezimenom, ali da niko od njih nije saslušan, niti procesuiran. 

"Postavlja se pitanje političke volje i namjere vlasti BiH. Ako je premijer prešao preko toga i nastavio da pruža ruku pomirenja, a Srbija želi da doprinese stabilnosti BiH, onda je pravo pitanje za te službe koliko se osjećaju komforno zato što jedan takav slučaj nije riješen", rekao je Stefanović. 

Tvrdi da su srpski zvaničnici i državljani ipak sigurni i da bezbjednosne službe imaju načine da odgovore na takve mjere. 

Akcija usmjerena prema Republici Srbiji, njenim građanima i institucijama vodi se pod šifrom "Ušće", a njeno postojanje dokazuje dokument pod nazivom "Prijedlog za zavođenje obavještajnog prodora" do koga su došle Novosti, piše beogradski dnevnik.

Portal Analitika