Politika

Inicijativa za Milićevu nervozu

Može li doći do spajanja Milićeve Socijalističke narodne partije i Kneževićeve Demokratske narodne partije? Ovakvih procjena bilo je u javnosti tokom prethodnih dana, a ideju o navodnom ujedinjenju podgrijao je predsjednik DNP, koji je prije dva dana kazao da je to “logičan potez”
Inicijativa za Milićevu nervozu
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Knežević je najavio i da će partijski organi njegove stranke, razmotriti inicijativu o eventalnom ujedinjenju sa Socijalističkom narodnom partijom ukoliko im ona bude upućena, poručujući da je spreman na svaki vid saradnj e sa opozicionim političkim subjektima čiji je cilj rušenje Demokratske partije socijalista.

Da li je izjava Kneževića samo probni balon kako bi se vidjela reakcija SNP-a ili je neki dogovor već napravljen sa nekim od bivših, a možda i sadašnjih članova SNP koji priželjkuju da se nekadašnji istomišljenici počnu spajati nakon godina razdvajanja? Podsjetimo, od SNP je nastalo nekoliko partija, i sada oni koji su otišli pokazuju jasnu želju da sa sobom povuku sve koji su ostali u SNP-u.

Poslanica i potpredsjednica ove partije Danijela Pavićević tvrdi da još nije bilo riječi ni o kakvom spajanju sa DNP, te da to ne znači da u SNP-u nema onih kojima se takva ideja sviđa i koji će možda takv predlog kandidovati organima stranke.

“Najviši organi Socijalističke narodne partije do sada ni-jesu razmatrali mogućnost bilo kakvog ujedinjenja sa DNP-om niti je o tome bilo riječi. SNP je demokratska partija gdje pojedinci iznose lične stavove i zapažanja u odnosu na aktuelna dešavanja. Ako se od pojedinih članova čuju predlozi saradnje, svakako da će se na pragmatičan način analizirati i odlučiti”, rekla je Pavićević Dnevnim novinama.

Prema nezvaničnlm saznanjima DN, ni SNP niti DNP, upr-kos izjavama Kneževića, nijesu iskreno zainteresovane za sa-radnju, te da je sve samo prazna priča.

“Navodne inicijative o objedinjavanju SNP i DNP su usmjerene protiv Srđana Milića, i izazivanju nervoze kod lidera SNP”, rečeno je nezvanično Dnevnim novinama iz SNP-a.

Podsjećamo, mediji su nekoliko dana unazad, objavili informaciju da je poslanik Socijalističke narodne partije Aleksandar Damjanović razgovarao sa jednim od lidera Demokratskog fronta, Milanom Kneževićem, o mogućem prelasku u poslanički klub Demokratskog fronta, ali i o inicijativi za ujedinjenje DNP i SNP.

Pregovore sa Damjanovićem potvrdio je lider DNP-a Milan Knežević u kratkoj izjavi za Pobjedu.

“Imali smo konstruktivan sastanak. Vodili smo razgovore o mogućim zajedničkim aktivnostima naših ideološki sličnih političkih grupacija”, rekao je Knežević Pobjedi ne otkrivajući više detalja.

Na pitanje kada se može očekivati formiranje poslaničkog kluba SNP, Pavićević je kazala da očekuje da se to desi nakon novogodišnjih praznika.

Dnevne novine su ranije pisale da je lider SNP Srđan Milić glavni odbor partije zakazao za drugu sedmicu januara naredne godine.

Prema informacijama DN predsjednik SNP, koji “vlada” već 11 godina ima većinu i u Glavnom odboru, pa će vrlo teško doći do njegove smjene.

Dnevne novine

Portal Analitika