Abiznis

CBCG: Cilj izmjena poboljšanje postojećih rješenja

Savjet Centralne banke (CBCG) utvrdio je danas radnu verziju Nacrta izmjena i dopuna Zakona o sporazumnom finansijskom restrukturiranju dugova prema finansijskim institucijama, kojim će se, kako je ocijenjeno, poboljšati važeća rješenja.
 CBCG: Cilj izmjena poboljšanje postojećih rješenja
Portal AnalitikaIzvor

„Polazeći od značaja održivog finansijskog restrukturiranja za privredu u cjelini, kao i za banke i druge povjerioce, ocijenjeno je opravdanim da se pristupi izmjenama i dopunama predmetnog zakona, kojim će se poboljšati važeća rješenja, u cilju prevazilaženja uočenih problema u fazi njihove implementacije“, navodi se u saopštenju CBCG.

Iz CBCG su objasnili da je izmjenama i dopunama produžen rok primjene zakona za godinu i povećan obuhvat kredita koji mogu biti predmet sporazumnog restrukturiranja.

„Pored kredita klasifikovanih u grupe B i C, uključeni su i krediti iz grupe D, a utvrđena je i nova mjera restrukturiranja - oslobađanje od tereta hipoteke, fiducije ili zaloge dijela sredstava obezbjeđenja srazmjerno smanjenju duga“, dodaje se u saopštenju.

Izmjenama i dopunama su omogućeni povoljniji poreski i drugi podsticaji učesnicima u restrukturiranju, a izuzetno od odredbi tog zakona omogućeno je korišćenje navedenih podsticaja i u slučaju da se restrukturiranje sprovodi samo između dužnika i jedne banke, po internim procedurama banke.

Pojednostavljen je i proceduralni postupak. 

Savjet je usvojio Makroekonomski izvještaj CBCG za treći kvartal u kojem je ocijenjeno da raspoloživi statistički pokazatelji za devet mjeseci ove godine ukazuju na porast nivoa ekonomske aktivnosti, ali na nešto nižem nivou u odnosu na inicijalno planirani nivo, prije svega zbog kašnjenja u realizaciji krupnih investicionih projekata.

"Većina posmatranih sektora u privredi uglavnom ima trend rasta, uključujući sektor građevinarstva, turizma, saobraćaja i trgovine. Pad proizvodnje evidentiran je u šumarstvu i industrijskoj proizvodnji", dodali su iz CBCG.

Zabilježeno je povećanje deficita tekućeg računa, koje je i bilo projektovano imajući u vidu izgradnju autoputa, kao i realizaciju drugih projekata u oblasti energetike i turizma.

Iz CBCG su saopštili da je bankarski sistem stabilan, solventan i visoko likvidan.

Nivo aktivnih i pasivnih kamatnih stopa i dalje je u padu.

Konstatovan je nastavak trenda pada loših kredita uz ocjenu da su oni sve manje sistemski problem, a sve više individualni.

"Zabilježen je rast broja zaposlenih u septembru ove godine u odnosu na isti period prošle. Broj registrovanih nezaposlenih osoba je i dalje relativno visok. Prosječna zarada u bruto i neto iznosu u prvih devet mjeseci ove godine ostvarila je rast u odnosu na uporedni period", precizirali su iz CBCG. 

Savjet je usvojio i Izvještaj o kretanju cijena za treći kvartal, u kojem je konstatovano da je inflacija u Crnoj Gori, mjerena potrošačkim cijenama, u septembru zabilježila rast od 0,3 odsto u odnosu na decembar prošle godine.

Inflacija je u odnosu na isti mjesec prošle godine ostvarila neznatan pad.

Najveći uticaj na pad ukupne godišnje stope inflacije imao je pad cijena u kategoriji prevoz od 5,2 odsto.

Savjet je usvojio Izvještaj guvernera o poslovanju i sprovođenju politike CBCG u kojem je konstatovano da su aktivnosti vrhovne monetarne institucije realizovane u skladu sa planiranim obavezama utvrđenim ovogodišnjim programom rada.

Portal Analitika