Abiznis

Formirana radna grupa za izmirenje obaveza prema radnicima KAP-a

Vlada je na današnjoj sjednici formirala radnu grupu, sa zadatkom da se stvore pretpostavke za implementaciju Zakona o izmirenju obaveza prema radnicima Kombinata aluminijuma.
Formirana radna grupa za izmirenje obaveza prema radnicima KAP-a
Portal AnalitikaIzvor

Kako se navodi, Vlada je donijela Uredbu o izmjenama i dopuni Uredbe o naknadi za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i visokoefikasne kogeneracije. 

„Uredbom se reguliše način određivanja jedinične naknade za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i visokoefikasne kogeneracije i raspodjele sredstava prikupljenih od naknade, kao i bliži način određivanja cijene po kojoj crnogorski operator tržišta prodaje snabdjevačima i kupcima-samosnabdjevačima električnu energiju od povlašćenih proizvođača“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, uredbom je kao novina utvrđen način određivanja visine naknade za krajnjeg kupca instalisane snage veće od 50 megavati i naponskog nivoa preko 35 kilovati.

„Primjena Uredbe će omogućiti raspodjelu viška ili manjka prikupljenih sredstava proisteklih u kupovini i prodaji električne energije od povlašćenih proizvođača“, saopšteno je nakon sjednice kojom je predsjedavao predsjednik Duško Marković.

U saopštenju se kaže da je Vlada, u cilju izvršavanja obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i usklađivanja nacionalnog zakonodavstva iz oblasti poljoprivrede s relevantnim propisima Evropske unije, utvrdila Prijedlog zakona o šemama kvaliteta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

„U skladu sa urvrđenim odredbama, definisane su sljedeće šeme kvaliteta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda - oznaka porijekla, geografska oznaka, oznaka garantovano tradicionalnih specijaliteta, oznaka viši kvalitet i oznaka planinski proizvod i oznaka sa moje farme“, pojašnjava se u saopštenju.

Na sjednici je, dodaje se, usvojena i Informacija o prioritetnim razvojnim projektima iz oblasti poljoprivrede.

Portal Analitika