Abiznis

Odloženo usvajanje Finansijskog plana JPNPCG za 2017. godinu

Na Osmoj sjednici Upravnog odbora JPNPCG razmatrano je više tačaka dnevnog reda od značaja za upravljanje i poslovanje Nacionalnih parkova Crne Gore, te usvojeno nekoliko odluka uključujući Odluku o dopuni Elaborata o popisu za 2015. godinu, Odluku o otpisu osnovnih sredstava, kao i inicijativu o izradi Godišnjaka za JPNPCG za 2016. godinu.
Odloženo usvajanje Finansijskog plana JPNPCG za 2017. godinu
Portal AnalitikaIzvor

U vezi sa Statusom realizacije zaključaka sa prethodnih sjednica, UO je istakao da su oni u najvećoj mjeri realizovani, kao i da će se neimplementirani zaključci realizovati kada se za to steknu svi neophodni preduslovi.  

Takođe je UO upoznat sa Izvještajem nezavisne revizorske institucije za 2015. godinu. S tim u vezi, obavljena je revizija priloženih finansijskih iskaza Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore. U cilju realizacije preporučenih aktivnosti, a shodno revizorskom Izvještaju, Javno preduzeće će u roku od mjesec dana pripremiti Akcioni plan njihove implementacije.
 
Upravni odbor je odložio usvajanje Finansijskog plana JPNPCG za 2017. godinu do usvajanja Budžeta od strane Skupštine Crne Gore kada će postojati precizna informacija o finansijskim sredstvima sa kojima će JP raspolagati tokom naredne godine. Javno preduzeće će do usvajanja finansijskog plana poslovati u skladu sa utrošenim sredstvima u 2016. godini.

Upravni odbor je usvojio Izvještaj o radu za Solanu za period avgust 2015 - avgust 2016. godina i s tim u vezi izrazio zadovoljsto realizovanim aktivnostima Nacionalnih parkova Crne Gore u cilju fizičke zaštite prostora, te zaštite, očuvanja i monitoringa biodiverziteta na području Solane koje su implementirane u skladu sa raspoloživim finansijskim sredstvima. Izvještaj o radu sadrži četiri strateške oblasti, a aktivnosti koje nijesu realizovane zbog nedostatka finansijskih sredstava, biće   implementirane u narednom periodu kada se za iste budu obezbijedili svi neophodni uslovi. Takođe je Upravni odbor sugerisao da je neophodno razmotriti mogućnosti o eventualnoj proizvodnji soli i s tim u vezi obezbjeđivanje eventualnih donatorskih sredstava koja su neophodna za realizaciju  aktivnosti. Finansijska sredstva neophodna za realizaciju aktivnosti na Solani, od avgusta 2016. do 31.12.2016. iznose 163.500 eura, dok je za prvih osam mjeseci naredne godine, planirano 150.000 eura. Zaključkom Vlade Crne Gore obezijeđena su sredstva za upravljanje Ulcinjskom solanom u iznosu od 80.000 eura koja su uplaćena Nacionalnim parkovima Crne Gore za tekuće održavanje, kao i iznos od 200.000 eura koji je uplaćen na račun Privrednog suda za potrebe nabavke pumpe za pumpnu stanicu Đerane, kao i za pumpno postojenje Fi 31. 

Takođe je Upravni odbor na ovoj Sjednici sugerisao raspisivanje oglasa za radno mjesto direktora za NP Skadarsko jezero i NP Prokletije, uzimajući u obzir da su od septembra na rukovodećim pozicijama ovih Parkova postavljeni njihovi koordinatori.

Osma sjednica UO JPNPCG održana je danas, 29.12.2016. godine, u Upravi JPNPCG u Podgorici.

Portal Analitika