Crna hronika

Inspektori provjeravaju službenicu policije Daliborku Delić

Inspektori za privredni kriminal i Osnovno državno tužilaštvo provjeravaju da li je službenica Uprave policije Daliborka Delić, protiv koje su pokrenuta dva disciplinska postupka, počinila krivično djelo zloupotreba službenog položaja.
 Inspektori provjeravaju službenicu policije Daliborku Delić
Portal AnalitikaIzvor

Delić je pod istragom Unutrašnje kontrole jer je u više navrata, kako se osnovano sumnja, bez pravnog osnova provjeravala 56 osoba u Interpolovoj bazi podataka. Kodeks Prema saznanjima Pobjede, Delić je na svoju ruku ,,pratila“ više osoba po nekoliko puta.

Za sada nije utvrđeno zbog čega je to radila i koji je bio njen interes, ali istražitelji očekuju da će u narednim danima istrage utvrditi motiv i ustanoviti da li je strogo povjerljive podatke prosleđivala nekome. Osnovno državno tužilaštvo ispitaće da li u njenim radnjama ima elemenata krivičnog djela.

Etički odbor policije utvrdio je da je Delić prekršila kodeks i nakon toga ,,njen slučaj“ je preuzela Unutrašnja kontrola Ministarstva unutrašnjih poslova.

Nakon pokretanja disciplinskih postupaka, komisija je protiv nje podnijela zahtjev za suspenziju. Delić, koja je viši policijski inspektor u Grupi za međunarodne portage i ekstradicije Odsjeka za međunarodnu policijsku saradnju, sumnjiči se i da je unosila netačne podatke u elektronsku bazu o provjeri DNK-a podataka.

Ona je, kako je ranije saopšteno iz MUP-a, odbijala naređenja pretpostavljenog, omalovažavala naređenja glavnog policijskog inspektora i netačno informisala kancelariju nordijskog policijskog oficira za vezu pri Ambasadi Norveške u Beogradu.

Kako se navodi u rješenju za pokretanje disciplinskog postupka, Delić  nije provjerila DNK u 427 predmeta, a u elektronsku bazu podataka je upisivala da jeste i da su ti predmeti okončani. Na taj način Delić je, kako istražitelji sumnjaju, ometala rad službe i opstruirala istrage, što je nanijelo veliku štetu u rasvjetljavanju tih krivičnih djela.

Portal Analitika