Društvo

Treća žrtva virusa gripa

U Centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti Instituta za javno zdravlje tokom protekle sedmice pristigla je jedna prijava smrti od gripa. U pitanju je osoba ženskog pola, starosti 55 godina, koja je bila hronični bolesnik i nije bila vakcinisana protiv sezonskog gripa. To je treća prijava smrti od gripa u ovoj sezoni nadzora, saopšteno je iz instituta za javno zdravlje.
Treća žrtva virusa gripa
Portal AnalitikaIzvor

U Evropskom regionu dominira virus sezonskog gripa tip A, podtip H3, dok se mnogo rjeđe registruje podtip AH1 kao i tip B. U toku 50. nadzorne sedmice aktivnost virusa gripa u Evropskom regionu je bila u porastu (u deset zemalja je stopa za ARI/ ILI prešla epidemijski prag). 

"Uvidom u elektronsku bazu podataka o prijavljivanju zaraznih bolesti, u Crnoj Gori je u toku 51. nadzorne sedmice (od 19.12. - 25.12.2016. godine) prijavljeno 1269 osoba sa simptomima nalik gripu (ILI), što predstavlja incidenciju 204,6/100.000stanovnika", piše u saopštenju.

U Centru za medicinsku mikrobiologiju Instituta za javno zdravlje u prethodnoj sedmici laboratorijski je potvrđeno prisustvo virusa gripa kod 54 osobe (kod svih je izolovan virus gripa tipa A). Ukupan broj laboratorijski potvrđenih slučajeva gripa u ovoj sezoni je 107. U cirkulaciji je dokazan tip virusa gripa A/H3.

U Centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti Instituta za javno zdravlje tokom protekle sedmice pristigla je jedna prijava smrti od gripa. U pitanju je osoba ženskog pola, starosti 55 godina, koja je bila hronični bolesnik i nije bila vakcinisana protiv sezonskog gripa. To je treća prijava smrti od gripa u ovoj sezoni nadzora.

Zdravstvenim ustanovama je preporučena restrikcija posjeta hospitalizovanim pacijentima.

"Podsjećamo da je najučinkovitija preventivna mjera protiv sezonskog gripa vakcinacija, te pozivamo sve osobe koje spadaju u grupe kojima se vakcinacija preporučuje da se vakcinišu. Vakcina se može primiti u bilo koje vrijeme u toku trajanja sezone gripa, čak i sada, kada virus cirkuliše u populaciji, uz napomenu da se imunitet razvija dvije do tri sedmice nakon aplikacije vakcine. Opšte preventivne mjere su: rеdоvnо prоvjеtrаvаnjе prоstоriја, izbjеgаvаnjе blisкih kоntаkаtа sа оbоljеlim оsоbаmа, rеdоvnо prаnjе ruku i izbjеgаvаnjе dоdirivаnja оčiјu, nоsа i ustа, јеr sе virus na taj način unosi u organizam", navodi se u saopštenju.

Portal Analitika