Region

Makedonija dobija Vladu u petak

Konstitutivna sednica novog saziva Sobranja Makedonije biće održana u petak 30. decembra.
Makedonija dobija Vladu u petak
Portal AnalitikaIzvor

Sjednicu je zakazao odlazeći predsjednik parlamenta Trajko Veljanovski, nakon što je Državna izborna komisija (DIK) Makedonije danas uručila poslanička uvjerenja i Sobranju poslala izvještaj o završetku vanrednih parlamentarnih izbora, koji su održani 11. decembra.

Deveti po redu saziv makedonskog parlmenata imaće 120 poslanika, tri manje nego prethodni, jer nijesu izabrani poslanici dijaspore zbog nedovoljnog odziva glasača.

Najviše poslaničkih mesta ima VMRO DPMNE – 51, Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) ima 49, a četiri albanske liste imaju ukupno 20 poslanika. Demokratska unija za integracije (DUI) 10, Pokret Besa pet, Alijansa za Albance tri i Demokratska partija Albanaca (DPA) dva.

Novi sastav Sobranja ima 62 nova poslanika, medju kojima su i lideri VMRO DPMNE Nikola Gruevski, SDSM Zoran Zaev i DUI Ali Ahmet i 58 poslanika koji su bilii u prethodnom sazivu. Od 120 poslanika, 38 su žene.

Nakon konstituisanja parlmenta predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov je dužan da u roku od 10 dana mandat za sastav vlade poveri kandidatu partije ili partija koje imaju većinu.

Mandatar u roku od 20 dana treba da Sobranju podnese program i predloži sastav nove vlade, koju parlament bira većinom glasova od ukupnog broja poslanika.

Ukoliko se vlada ne formira mandatar vraća mandat predsjedniku države, koji ga daje drugoj partiji po broju mandata i postupak se ponavlja.

Portal Analitika