Društvo

Reagovanje Građanske alijanse na tekst Portala Analitika

Građanska alijansa upitila je medijima saopštenje povodom teksta koje je objavio Portal Analitika. Saopštenje prenosimo integralno.
Reagovanje Građanske alijanse na tekst Portala Analitika
Portal AnalitikaIzvor

Portal Analitika je danas 28.12.2016. godine u u 12:04 objavio vijest sa naslovom „Ako uočite ovo liceobratite se policiji“. 

Redakcija Portala Analitika informiše  javnost o  krađama u  podgoričkom naseljuZagorič i apeluje na građane i građanke da ukoliko primijete osumljičeno lice sa fotografije da se obratepoliciji.U   daljem   tekstu   se   navodi   da   se   radi   o   takozvanom   „Fantomu“   i   da   je   u   pitanju   osoba   romskenacionalnosti.  

Smatramo   našom   obavezom   da   javnost   podsjetimo   na   jedno   od   osnovnih   načelanovinarstva koje je propisano Kodeksom novinara i koje glasi: „Rasu,  vjeru, nacionalnost, seksualnuorijentaciju i porodični status čovjeka, novinar će pomenuti samo ako je to neophodno za informaciju.“ S obzirom da su Romi u Crnoj Gori još uvijek stigmatizovani te da se i dalje u svakodnevnom životuvećina   pripadnika   pomenute   nacionalnosti   i   dalje   suočava   sa   posljedicama   predrasuda   i   stereotipa,vjerujemo da ovakvi i slični tekstovi itekako doprinose stigmatizaciji. Pozivamo na poštovanje ljudskih prava te Kodeksa novinara posebno kada se radi o pripadnicima/camapopulacije prema kojoj u Crnoj Gori građani i građanke osjećaju najveću etničku distancu.

 
 
 
 
 
 
 
 
Portal Analitika