Politika

Crnogorci se žale da loše žive u Srbiji

Crnogorska partija (CP) ocijenila je da se položaj crnogorske zajednice u Srbiji danas može opisati kao "spolja gladac, iznutra jadac", te da su politički predstavnici te nacionalne zajednice "marginalizovani".
Crnogorci se žale da loše žive u Srbiji
Portal AnalitikaIzvor

CP reagovala je na jučerašnju izjavu ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, koji je upitan da prokomentariše nezastupljenosti predstavnika Srba u novoj vladi, rekao da će "Srbija tražiti da se poštuju prava srpskog naroda u Crnoj Gori,  isto kao što se poštuju prava Crnogoraca u Srbiji".

Ova stranka je navela da u opštini Vrbas, ni nakon šest godina od inicijative, crnogorski jezik nije uveden u službenu upotrebu, iako su se za to stekli svi ustavom i zakonom propisani uslovi.

Izvršenje imperativne zakonske obaveze izbjegava lokalna samouprava u kojoj apsolutnu većinu imaju Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije - saopštila je CP.

Kako se navodi, autentični politički predstavnici crnogorske zajednice su "voljom političkog establišmenta u Srbiji potpuno marginalizovani" u opštinama u Vojvodini i na jugu Srbije gde CP ima svoje odbornike.

“Crnogorska partija je na protivzakonit i kriminalan način sprečena, od strane visokih funkcionera jedne od vladajućih stranaka, da aplicira i učestvuje na parlamentarnim izborima 2016. godine”, ocijenila je CP.

Prema njihovom mišljenju, iz tog postupka se mogla vidjeti "jasna namera da se učini politička i materijalna šteta jedinoj političkoj partiji koja zastupa interese crnogorske zajednice u Srbiji".

Portal Analitika