Abiznis

CGES: Nova trafostanica u Nikšiću

''Crnogorski elektroprenosni sistem je danas upriličio svečanost povodom završetka nove trafostanice 110/10 kV „Nikšić 2“ i puštanja u pogon 110 kV kablovskog voda. Ovim značajnim investicijama u gradu pod Trebjesom, stvoriće se preduslovi za ekonomski i društveni razvoj, kao i izgradnju ostalih infrastrukturnih projekata'', navodi se u saopštenju CGES-a.
CGES: Nova trafostanica u Nikšiću
Portal AnalitikaIzvor

Kako se govori, značaj izgradnje ove trafostanice, čije je postrojenje zatvorenog tipa, po najsavremenijoj GIS tehnologiji, ogleda se prije svega u sigurnijem i kvalitetnijem napajanju električnom energijom konzuma Nikšića. 

“Uvažavajući našu misiju da razvijamo prenosnu mrežu na način da obezbijedimo pouzdan prenosni sistem sa dovoljno kapaciteta i nesmetanim pristupom za sve korisnike, započeli smo prije tri godine pripremu ovog zahtjevnog projekta kako u tehničkom, tako i u finansijskom smislu. Podsjetiću da je ukupan projekat podrazumijevao izgradnju trafostanice 110/10 KV, snage 2x31,5 MVA, 110 KV-nog kabla od Kličeva do Željezare kojim je trafostanica priključena na postojeću prenosnu mrežu, kao i izgradnju dalekovodnog polja u trafostanici Nikšić. Usljed prostorno-planskih ograničenja i činjenice da su ovi objekti građeni u urbanoj zoni, a slijedeći najbolju evropsku praksu u izgradnji sličnih objekata, primijenjena tehnička rješenja imaju minimalan negativan uticaj na životnu sredinu i ljude što je bio jedan od naših glavnih ciljeva. Naime, ova trafostanica je izvedena u GIS tehnologiji i kompletno razvodno postrojenje je smješteno u zgradi, što je sa stanovišta očuvanja prostora i vizuelne prihvatljivosti znatno bolje rješenje od klasičnog. Takođe, umjesto standardnog nadzemnog visokonaponskog voda, ugradili smo visokonaponski kabal dužine četiri km čime smo sačuvali dragocjeni prostor na užem području grada za neku drugu namjenu,” kazao je Dragan Laketić, predsjednik Odbora direktora CGES.

trafo-niksic-2

Ugrađeni aparati i oprema su proizvodi renomiranih evropskih kompanija ABB i Prizmijan, a radove su izvodile domaće kompanije Volvoks, Bemaks i Energomontaža sa partnerima. Ukupna vrijednost investicije je preko devet i po miliona eura.

Gradonačelnik Nikšića, Veselin Grbović, izrazio je veliko zadovoljstvo povodom završetka još jedne trafostanice kojom je obogaćena prenosna mreža u Crnoj Gori. 

„Prije svega zahvaljujem se Crnogorskom elektroprenosnom sistemu za jednu od većih investicija koja je realizovana posljednjih godina u Nikšiću, u vrijednosti od 11 miliona eura. Stara trafostanica koja je napravljena 57-e godine, nije davala sigurnost za napajanje Nikšića električnom energijom. Izgradnjom ove nove trafostanice, sa rekonstrukcijom postojeće, Nikšić rješava svoje kapitalne probleme'', kazao je Grbović.

trafo-niksic-3

Pored ovog projekta zbog kojeg su, kako navode, posebno ponosni u CGES-u, jer su po prvi put gradili kao cjelinu trafostanicu u GIS tehnologiji i 110 KV kabal, CGES realizuje još jedan projekat u Nikšiću, takođe vrlo specifičan i zahtjevan, a to je rekonstrukcija i zamjena opreme u pomenutoj, najstarijoj trafostanici u Crnoj Gori, lociranoj pored Željezare. 

Nakon završetka planiranih radova, biće potpuno rekonstruisan objekat koji će zajedno sa trafostanicom uveliko izmijeniti sliku napajanja potrošača sa prenosne mreže u Nikšiću.

''Jedan od segmenata ove rekonstrukcije je nedavno završen - zamjena transformatora koji je bio u pogonu skoro punih 60 godina novim transformatorom snage 40 MVA. Vrijednost radova (izvodila kompanija Elnos Podgorica) na zamjeni transformatora je 800 000 eur, a ukupna vrijednost ostalih radova koji se odnose na rekonstrukciju je oko 700 000 eur,  što znači da je CGES u ove dvije investicije u Nikšiću ukupno uložio 11 miliona eura. Rezultat ovog ulaganja je novih 73MVA snage sa prenosne mreže, što je povećanje od skoro 80% u odnosu na dosadašnju snagu transformacije'', govori se u saopštenju.

Iz CGES-a ističu da su nizom investicija potvrdili višegodišnju orijentisanost Crnogorskog elektroprenosnog sistema ka razvoju i investicionim aktivnostima.

“Vjerujemo da smo skoro završenom investicijom u Kotoru, ovim investicijama u Nikšiću i još nizom investicija koje su u toku, potvrdili višegodišnju  orijentisanost Crnogorskog elektroprenosnog sistema  ka razvoju i investicionim aktivnostima. Uprkos složenom ambijentu u kojem poslujemo poslednjih nekoliko godina imamo permanentan rast realizovanih investicija na godišnjem nivou, koji je u 2016-toj godini dostigao iznos od rekordnih 30 miliona eura.  Ukupna vrijednost realizovanih investicija u zadnjih sedam godina, otkada CGES posluje kao samostalni privredni subjekat iznosi impozantnih 112 miliona eura”, zaključio je Laketić.

Portal Analitika