Svijet

Bundesbank vraća zlato iz inostranstva brže od očekivanja

Njemačka centralna banka, Bundesbank, vratila je ove godine iz inostranstva više zlatnih rezervi nego što je planirala, kazao je njen guverner, Jens Weidmann.
Bundesbank vraća zlato iz inostranstva brže od očekivanja
Portal AnalitikaIzvor

“I u ovoj godini smo vratiliu Njemačku znatno više zlata nego što smo prvobitno planirali. U Njemačkoj je sada skoro polovina zlatnih rezervi” naveo je Weidmann u razgovoru za dnevni list Bild.

Prema podacima Bundesbanke, njemačke zlatne rezerve iznosile su na kraju prošle godine 3,38 hiljada tona, od čega 1,4 hiljade tona u njihovim trezorima u Njemačkoj. Tek nešto manje, 1,35 hiljada tona, bilo je na kraju prošle godine pohranjeno u američkoj centralnoj banci, a slijede britanska i Banque de France, prenosi Biznis.ba.

Bild navodi da je u međuvremenu volumen zlatnih rezervi u trezorima u Njemačkoj povećan na oko 1,6 hiljada tona, te da bi do 2020. trebao da dostigne 1,7 hiljada tona.

“Bundesbank će završiti planirani povrat zlata prije roka”, najavio je Weidmann.

Nakon izbijanja krize u eurozoni mnogi njemački građani su tražili da u zemlji bude pohranjeno što više od ukupno 3,38 hiljada tona zlata. Neki su čak postavili pitanje postoji li ono uopšte, što je Bundesbanku navelo na objavljivanje detaljnog izvještaja o zlatnim rezervama u prošloj godini.

Donedavno su se njemačke zlatne poluge iz sigurnosnih razloga, povezanih s Hladnim ratom, nalazile u američkoj i francuskoj centralnoj banci. Dodatni razlog pohrane poluga u inostranstvu bila njihova lakša zamjena za rezervnu valutu ako se ukaže potreba.

U međuvremenu su se iz pojedinih službenih tijela čuli prigovori da Bundebank uopšte ne kontrolira težinu i kvalitet njemačkih zlatnih rezervi u inostranstvu. Zbog tih prigovora njemačka centralna banka odlučila je da poradi na transparentnosti i u januaru 2013. dopušteno je snimanje zlata, a njegov kvalitet ispitivan pred kamerama.

Portal Analitika