Politika

Lekić: Od Budve i Kotora zavisi nastup u Nikšiću

Uspješno konstituisanje vlasti u Budvi i Kotoru jeste apsolutni prioritet opozicionog djelovanja u ovom trenutku. Ne radi se samo o logičnom redosledu poteza već o postizanju rezultata koji omogućavaju dalje političke poteze, pa i povodom izbora u Nikšiću, rekao je za „Dan” lider Demosa Miodrag Lekić.
Lekić: Od Budve i Kotora zavisi nastup u Nikšiću
Portal AnalitikaIzvor

Kako je rekao, konstituisanje i uspješan početak javno odgovorne opozicione vlasti u Budvi i Kotoru bi bio dragocjen stimulans za postizanje promišljenih odluka i za nikšićke izbore.

“Demos je za takav redosled poteza, spreman za racionalan i ravnopravan dogovor”, saopštio je Lekić.
Upitan da li eventualni nastup dijela opozicionih subjekata na nikšićkim izborima podriva bojkot institucija i zahtjev za ponavljanje parlamentarnih izbora, Lekić je rekao da je tačno da se nastup na nikšićkim izborima može vidjeti i kao ugrožavanje bojkota parlamenta i političkih zahtjeva opozicije.

“Objektivno nije lako vući racionalne poteze u stanju opšte iracionalnosti u crnogorskom društvu, dakle u uslovima društvene nenormalnosti čiji je valjda vrhunac konstituisanje vlade u neslobodnim uslovima saopštenog državnog udara na sam izborni dan. Opozicioni odgovori na takvo stanje moraju biti oštri potezi, između ostalog i neučestvovanjem u institucionalnom životu. S druge strane, Nikšić je prevaren, opljačkan, ranjen grad. Tamo je poslednji trenutak za preokret. Zato treba vidjeti i što građani Nikšića misle o nastaloj političkoj situaciji, slijediti njihovu volju, i donijeti zajedničku odluku. Tu odluku treba donijeti što prije, a odmah nakon formiranja vlasti u Budvi i Kotoru. Dakle, odluku da li treba izići na izbore, a ako se izlazi u kojem modalitetu”, pojasnio je Lekić.

Kazao je da je uvjeren da najprije treba definisati minimum zajedničkog opozicionog programa koji je dobro osmišljen, realističan i prihvatljiv svima.

“U ovom trenutku to su tri elementa. Puna i nedvosmislena istina o državnom udaru, zakazivanje ponovljenih izbora u razumnom roku, i razgovor o izbornim uslovima. Ova platforma je zapravo i definisana. Ovaj minimum zajedničke platforme, koji je zapravo već definisan, jeste ovom trenutku dovoljan. Iza njega treba nepokolebljivo opoziciono stati. U daljoj dinamici se može osmišljeno nadgrađivati i to u mogućoj mjeri”, kazao je Lekić.

Na pitanje o mogućnosti saradnje sa DF-om, imajući u vidu da je taj subjekt ranije iznosio brojne optužbe na račun Demosa, Lekić je rekao da iz više razloga, između ostalog i što to direktno ide u korist vlasti, „mi u Demosu nismo pristalice javnog komentarisanja drugih opozicionih subjekata”.

“Makar to druge stranke ili njeni ostrašnjeni djelovi činili. Makar se u propagandnim strastima, slično DPS-u, bavile proizvodnjom izdajnika i drugim lažnim, bestidnim, provincijskim podmetanjima. U Demosu smo
vjesni dva osnovna cilja kojima težimo. Prvo, smjena ove vlasti pod sjenkama endemske korupcije koja je unakazila i opljačkala ekonomiju, kriminalizovala društvo i proizvela slom gotovo svih vrijednosti u Crnoj Gori. Drugo, konstituisanje ozbiljne, stručne, demokratske, politički i javno pristojne opozicione alternative. U ostvarivanju takvih ciljeva sarađivaćemo sa onima koji dijele takve poglede”, navodi Lekić.

Ukazao je da je ova, kako tvrdi, nelegitimna vlada, nastala na podršci krnjeg i nelegitimnog parlamenta, startovala pokušajem gašenja teškog nasleđa koje je dočekala od Đukanovićevih vlada. Gotovo je nevjerovatno, kaže on, ali je nova i nelegitimna vlada krenula sa oduzimanjem od najugroženijih slojeva.

“Treba istaći da je Marković otvoreno priznao da su prinuđeni na restriktivne ekonomske mjere jer u protivnom ne bi mogle biti isplaćene penzije, plate u prosvjeti, zdravstvu itd. A koliko juče zvanična propaganda je prethodnog premijera tretirala kao ekonomskog maga koji garantuje visoku stabilnost, konstantne i rekordne stope rasta, najveće u regionu. Sada prijeti finansijski slom zemlje ukoliko se ne uzme od majki sa troje i više djece. Markovićeva izjava o zamalo izbjegnutom ili odloženom finansijskom slomu zemlje je značajna, bez sumnje istinita”, zaključio je Lekić.

Dan

Portal Analitika