Crna hronika

“Ping-pong” sa Interpolovim potjernicama

Srpske vlasti ne odgovaraju na uporne zahtjeve kolega iz Crne Gore da državljani te zemlje Nemanja Ristić, Predrag Bogićević i Miloš Jovanović budu izručeni, zbog sumnje da su dio kriminalne grupe koja je na dan izbora, trebalo da izvede teroristički napad u našoj zemlji.
“Ping-pong” sa Interpolovim potjernicama
Portal AnalitikaIzvor

Iako su nadležne službe bezbjednosti Srbije pomogle u prvom dijelu specijalne istrage o terorističkom napadu, kasnije su ušutjele, a organi za sprovođene ekstradicionog postupka protiv trojice srpskih državljana sa potjernice Intarpola, oglašavaju se nenadležnim, pišu Dnevne novine.

Crvene potjernice raspisane su početkom decembra, a u zvaničnim odgovorima Ministarstva pravde i Ministarstva unutrašnjih poslova, koji su u pismenoj formi stigli na elektronsku adresu Dnevnih novina, stoji da su oba ministarstva nenadležna za ovaj slučaj.

Kako i zašto, ostaje nepoznanica, s obzirom da su se stekli svi formalni uslovi za njihovo hapšenje i izručenje, na osnovu potjernice i Sporazuma o izručenju sopstvenih državljana dviju zemlje.

Dnevnim novinama je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije saopšteno da oni ne mogu da odgovore na pitanje da li će postupati po međunarodnoj potjernici koja je raspisana za Nemanjom Ristićem, Predragom Bogićevićem i Miloš Jovanović.

Takođe nijesu mogli odgovoriti na pitanje da li njihovi nadležni organi znaju gdje su te osobe i da li su one bile pod nekim vidom nadzora, sa obzirom na to da se i prije raspisavanja potjernica Specijalno tužilaštvo Crne Gore oglasilo da se sumnja da su oni umještani u planiranju terorističkog napada u izbornoj noći.

“Mi vam na ova pitanja ne možemo odgovoriti, morate se obratiti nadležnom organu ,odnosno Ministarstvu pravde Srbije” saopšteno je iz ovog resora DN.

Koliko god bilo nelogično da Ministarstvo pravde postupa po potjernici i hapsi osumnjičene, redakcija se obratila i toj instituciji. Odgovor koji su dobili je bio očekivan.

“Ministarstvo pravde nije organ koji je nadležan za postupanje po potjernicama. Stoga vas molimo da se obratite nadležnom organu”, navodi se u odgovoru.

Da je potjernica za srpskim državljanima raspisana još 6. decembra za DN je ranije potvrdio Ministar pravde Zoran Pažin, koji je saopštio da je Srbija dužna da postupi po toj potjernici.

Povodom potjernice juče se oglasilo i Specijalno tužialštvo koje je saopštilo da je povodom predmeta koji se odnosi na krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju raspisalo potjernice za dvojicom ruskih i trojicom srpskih državljana, te da se potjernice nalaze u Interpolovoj bazi podataka.

“O raspisivanju potjernice za srpskim državljanima obaviješteni su nadležni državni organi Republike Srbije kojima je Specijalno državno tužilaštvo dostavilo dodatnu dokumentaciju”, saopšteno je iz tužilaštva.

Odeljenje Interpola u Podgorici početkom decembra raspisalo je crvenu potjernicu za Ristićem i ostalima, zbog sumnje da je dio kriminalne grupe koja je planirala da izvede terorističke napade 16. oktobra.

Tužilaštvo tvrdi da su Rusi Eduard Vladimirović Shirokov i Vladimir Nikolajević Popov organizovali kriminalnu grupu od koje su tražili i ubistvo premijera Mila Đukanovića.

Ristićev podebeli policijski dosije datira iz njegove rane mladosti, jer je već sa 20 godina bio istaknuti član voždovačkog klana, na čijem čelu je tada bio Goran Vuković, zvani Majmun.

Ubistvo je počinio 1994. tokom obračuna sa pripadnicima zvezdarskog klana Sredojem Šljukićem Šljukom i Srđanom Adžemovićem, kada je u međusobnoj pucnjavi ubijena Tatjana Nikolić (20).

Njegovo ime u javnosti se posljednji put pojavilo prošle godine kada je, zbog ugrožavanja sigurnosti bivšem ambasadoru SAD Majklu Kirbiju i glavnoj tužiteljki Srbije Zagorki Dolovac, uhapšen i odveden u pritvor.

Takođe, Nemanja Ristić je prijetio i direktoru Fonda B92 i predsjedniku Komisije za rasvjetljavanje ubistava novinara Veranu Matiću, pa je poslat i na obavezno psihijatrijsko liječenje.

Veze sa FSB?

U dokumentima Ristić je tvrdio da ima veze sa FSB. Spekuliše se da govorio istinu, te se samim tim osjeća zaštićeno, što potvrđuje njegovo slobodno kretanje, slikanje sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom, kao i brojne fotografije koje redovno objavljuje na svom profilu a kojim dokazuje da se slobodno kreće.

Osim Ristića i dvojica njegovih sunrodnika sa crvene potjernice i dalje se slobodno šetaju, pojavljuju se u javnosti, daju izjave i prijete tužbama, jer izgleda znaju da neće biti uhapšeni.

Izvor: 

Portal Analitika