Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Osumnjičeni za učešće na ratištima u inostranstvu: Jedan predmet pred tužiocem, ostali su još u fazi izviđaja

Osumnjičeni za učešće na ratištima u inostranstvu: Jedan predmet pred tužiocem, ostali su još u fazi izviđaja

Pred Specijalnim državnim tužilaštvom otvoren je jedan postupak koji se odnosi na učešće crnogorskih državljana na ratištima u stranim državama, dok su ostali još u fazi izviđaja.
Osumnjičeni za učešće na ratištima u inostranstvu: Jedan predmet pred tužiocem, ostali su još u fazi izviđaja
Portal AnalitikaIzvor

Iz kabineta specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića Pobjedi je saopšteno da su istražne radnje povodom slučaja Hamida Beharovića i njegove supruge, koji su 8. septembra uhapšeni na podgoričkom aerodromu, pod sumnjom da su učestvovali na nekom od sirijskih ratišta, takođe u fazi izviđaja.

Na pitanja - da li je nekom od devetoro povratnika sa takozvanih ISIL ratišta ponuđen status svjedoka saradnika ili zaštićenog svjedoka i da li se takva mogućnost uopšte razmatra, odgovor je da „Specijalno državno tužilaštvo ne saopštava mogućnosti koje razmatra u bilo kojem predmetu“.

Sudeći, međutim, ne samo po šturim informacijama za javnost, na gotovo svim institucionalnim nivoima, no prvenstveno i po većini dosadašnjih iskustava istražnih i pravosudnih organa zemalja u regionu, i crnogorsko će tužilaštvo imati đavolski težak posao. Razloga je sve više jer, kako vrijeme prolazi, početni entuzijazam istražitelja jenjava, šansi da se „osvježe“ pamćenja onih koji su nešto (važno) mogli znati o cijeloj stvari sve je manje, a naknadnih prioriteta za istražitelje, tužioce i sudove sve je više.

Istovremeno, sve su komplikovanije i slojevitije (ne)prilike, ne samo u lokalnim, regionalnim nego i znatno širim razmjerama.

Primjera radi: Do materijalnih i ostalih relevantnih dokaza iz zemalja u kojima su potencijalni vinovnici eventualno ratovali, makar za sada, nemoguće je doći. Slaba je vajda i od mogućeg video i foto materijala, novinskih i zapisa elektronskih medija, bez obzira na istraživačku volju i ostale raspoložive kapacitete novinarskih i snimateljskih timova. I bez obzira na logističku podršku raznih, zvaničnih i nezvaničnih, izvora. Sa jednakom šansom da i jedni i drugi, u raznim situacijama, zavisno od brojnih različitih, sa stanovišta društva nerijetko i kontroverznih interesa budu i dobronamjerni i zlonamjerni.

Jedva nešto korisniji mogli bi da budu obavještajni podaci zemalja u tranzitu. Onih kroz koje se na ratišta odlazilo ili preko kojih se vraćalo. Ali, prema svim dosadašnjim pozitivnim iskustvima istražnih organa, ako u cijeloj priči može biti ičeg pozitivnog, onda su to rezultati nagodbi sa takozvanim zaštićenim ili svjedocima saradnicima.

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika