Svijet

Poljska rampa Gaspromu

Sud pravde Evropske unije izašao je u susret zahtjevu poljskog gasnog koncerna PGNiG i zamrzao odluku Evropske komisije da se ruskom Gaspromu omogući veći pristup njemačkom gasovodu Opal duž granica s Poljskom, do 80 odsto kapaciteta, saopštio je danas direktor PGNiG, Pjotr Vožnjak.
Poljska rampa Gaspromu
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

- Sud pravde je uvažio naš zahtjev da se odloži do daljnjeg izvršenje odluke o predavanju gasovoda Opal Gaspromu. Presudu će objaviti do kraja decembra - kazao je danas Vožnjak biznis kanalu poljske privatne televzije TVN.

Poljski gasni monopolista tužio je prvo 15. decembra njemačkom sudu, a zatim i Sudu pravde EU odluku da Gasprom, koji sada ima pravo da koristi 50 odsto kapaciteta Opala, dobije izuzetak iz pravila o konkurenciji i pristupu trećih strana gasovodiima, što bi Rusiji omogućilo da izvozi svoj gas zaobilazeći Ukrajinu, Poljsku i Slovačku na jug Evrope direktno iz gasovoda Sjeverni tok na dnu Baltičkog mora.

Evropsku komisiju je Sudu pravde tužila i poljska vlada premijerke Beate Šidlo 16. decembra.

- U tužbi Poljska zamjera Evropskoj komisiji da je prekršila načela energetske bezbjednosti i energetske solidarnosti. Po ocjeni Poljske takvo stanje ugrožava bezbjednost isporuka gasa u EU, posebno u regionu Srednje Evrope. Stvara posebne rizike za bezbjednost isporuka gasa u Poljsku jer je čini zavisnom od isporuka jednog izvora gasa, Rusije - kazala je tada poljskoj privatnoj televiziji TVN24 portparolka poljskog Ministarstva spoljnih poslova Joana Vajda.

Šef poljske diplomatije Vitold Vašcikovski izjavio je povodom te odluke Evropske komisije da Rusiji više neće biti potrebni novi gasovodi - ni proširenje Sjeverni tok 2 ni Južni tok, kome se svojevremeno nadala Srbija.

- Neće biti Sjevernog toka 2. Rusiji više neće biti protreban. Zahvaljujući gasovodu Opal sada mogu da povećaju protok gasa iz Sjevernog toka 1 koji nije u potpunosti iskorišćen. Rusima više neće biti potreban Južni tok da pošalju gas na jug Evrope. Preko Opala poslaće ga iz Sjevernog toka 1 - kazao je ranije Vaščikovski.

Blic

Portal Analitika