Kultura

DEUS: Premijera dokumentraca za jubilej Gradskog pozorišta

Premijerom dokumentarnog filma „Na putu do kuće“ večeras od 20 časova u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“ biće obilježen Dan Gradskog pozorišta, u okviru programa Decembarske umjetničke scene 2016.
DEUS: Premijera dokumentraca za jubilej Gradskog pozorišta
Portal AnalitikaIzvor

Šest i po decenija postojanja ove kuće objedinjeno je u dokumentarcu, počevši od osnivanja ovog teatra, preko njegovih uspona i dostignuća, do nagrada i uspjeha koje danas ima, iako je i dalje podstanar.

- O rezultatima koji, uprkos tome što Gradsko pozorište nema svoju zgradu, nadmašuju domete i mnogo većih teatara, te o velikom entuzijazmu i profesionalnosti, svjedoče brojne ličnosti i umjetnici koji su gradili ugled i podizali renome Gradskog pozorišta kroz šest i po decenija - od Vanje Popović, Jagoša Markovića, Zoje Bećović, Milana Karadžića, Mladena Nelevića, Branimira Popovića, Dubravke Drakić, Nikole Vukčevića, do Radivoja Belog Lopičića – navodi se u najavi ovog događaja.

Scenario za film napisala je Jelena Lela Milošević, direktor fotografije i snimatelj je Vlado Vučinić, snimatelj tona Jovo Kljajić, a montažer Aref Zabi. Konsultant režije bio je italijanski reditelj Federiko Maci.

Film je sufinansiran sredstvima sa konkursa za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću.

Priča Gradskog pozorišta počela je 1951. godine kada je, inicijativom reditelja i utemeljivača mnogih teatarskih kuća u Crnoj Gori Vasilija Ivanoviča Šćućkina, u tadašnjem Titogradu osnovano Pionirsko pozorište. Pripreme za početak rada novog teatra odvijale su se u prostorijama Kina „Kultura“, upravo na mjestu gdje sada niče zgrada Gradskog pozorišta. Pionirsko pozorište 1959. godine integrisano je - sa Dječjom bibliotekom - u Pionirski kulturni centar. Osamostalilo se 1994. godine i dobilo ime Dječje pozorište. Formiranjem Večernje scene, koja od decembra 1999. godine djeluje sa Dramskom scenom za djecu i Lutkarskom scenom za djecu, Dječje pozorište započelo je proces transformacije u teatar pod okriljem glavnog grada.Na sjednici Skupštine opštine Podgorica 27. decembra 2002. godine, usvojena je odluka o osnivanju Javne ustanove Gradsko pozorište Podgorica.

Na repertoaru Gradskog pozorišta danas je 27 predstava sa Dramske i Lutkarske scene za djecu, kao i sa Večernje scene za odrasle - od književnih klasika za najmlađe do savremenih autora. U kolekciji Gradskog pozorišta su i stotine priznanja sa svih važnih festivala u zemlji, regionu i inostranstvu.

K.J.

 

Portal Analitika