Društvo

Unutrašnja kontrola: Građanin se žalio da mu je policija oduzela vozilo

Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije je u novembru 2016. godine izvršilo kontrolu zakonitosti vršenja policijskih poslova i primjene policijskih ovlašćenja na osnovu jedne pritužbe građana na postupanje službenika Uprave policije. Građanin iz Pljevalja se žalio da mu je policija oduzela vozilo.
Unutrašnja kontrola: Građanin se žalio da mu je policija oduzela vozilo
Portal AnalitikaIzvor

Građanin K.M. iz Pljevalja, dostavio je ministru unutrašnjih poslova pritužbu na komandira Stanice policije Centra bezbjednosti Pljevlja G.D. zbog, kako je naveo, nezakonitog postupanja policije po njegovom nalogu da mu se dana 09.09.2016.godine, nakon pretresa njegove kuće, bez naloga nadležnog organa oduzme putničko motorno vozilo, nakon čega nije dobio nijednu povratnu informaciju o razlozima zbog kojih mu je vozilo oduzeto.

U postupku unutrašnje kontrole nijesu utvrđene činjenice i dokazi koji bi ukazivali na nezakonito preduzimanje službenih mjera i radnji od strane policijskih službenika u konkretnom slučaju.

Provjere – kontrole: U novembru 2016.godine, službenici Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije izvršili su četiri kontrole – provjere zakonitosti postupanja policijskih službenika, kako po nalogu rukovodioca Odjeljenja, tako i na osnovu operativnih i drugih saznanja o mogućim nezakonitostima i nepravilnostima u radu i postupanju policijskih službenika.

Nakon sprovedenog postupka provjere, u jednom slučaju Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije je utvrdilo nepravilnosti i nezakonitosti u postupanju policijskih službenika. Na osnovu konstatovanog stanja i utvrđenih činjenica i dokaza, u predmetnom slučaju, Izvještaj sa spisima predmeta dostavljen je Etičkom odboru, na ocjenu etičnosti postupanja policijskog službenika u predmetnom slučaju.

U preostalim slučajevima Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije nije utvrdilo nepravilnosti i nezakonitosti u postupanju policijskih službenika, kao ni činjenice i dokaze koji bi ukazivali na neprofesionalno i nezakonito postupanje policijskih službenika u predmetnim slučajevima.

I pored toga, u jednom od ovih slučajeva (u kojem u postupku unutrašnje kontrole nijesu utvrđene činjenice i dokazi koji bi nesporno ukazivali na postojanje osnova za pokretanje postupka za utvrđivanje disciplinske odgovornosti policijskih službenika), Izvještaj sa spisima predmeta sačinjenim u postupku unutrašnje kontrole dostavljen je nadležnom državnom tužiocu, na konačnu ocjenu i odlučivanje o postojanju elemenata krivične odgovornosti u radnjama i postupanju policijskih službenika u predmetnom slučaju, navodi se u Izvještaju.

 

Portal Analitika