Politika

Pajvančić: Svaka treća na listi da bude žena

Da bi se povećao broj žena u crnogorskom parlamentu potrebno j e, za početak, da svako treće mjesto na izbornoj listi pripadne manje zastupljenom polu ocijenila je u intervjuu za Pobjedu profesorica ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Novom Sadu Marijana Pajvančić.
Pajvančić: Svaka treća na listi da bude žena
Portal AnalitikaIzvor

Govoreći o zastupljenosti žena u crnogorskom parlamentu sagovornica Pobjede ističe da je veoma raduje podatak sa posljednjih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, koji govori da je zastupljenost žena porasla i danas se Crna Gora približila broju od 25 posto poslanica.

„Žene su jedina kategorija koja je većina u stanovništvu, a ima status manjine u parlamentu. Ključna stvar je, najprije, da se pravo da biraš i da budeš biran, kako Ustav kaže, bez diskriminacije pokaže na ovoj kategoriji. Zakonski model koji to reguliše u Crnoj Gori je takav da zahtijeva 30 posto kandidatkinja na listama, ali već prva naredna mjera kaže da svako četvrto mjesto treba da bude rezervisano za žene, a matematika kaže da je to 25 posto, a ne 30”, rekla je Pajvančić.

Ona je dodala da postoji i jedna sankcija koja se odnosi na to da lista koja ovo ne ispunjava ne može da bude prihvaćena.

“Ti pomaci su vrlo teški i u zemljama regiona. U ovom momentu se izdvajaju Makedonija i Srbija, koje imaju više od 33 posto poslanica u parlamentu.Zbog čega je ovo važno? Ako nijeste u parlamentu, dakle, ako nema ko da reprezentuje vaše interese i potrebe, te potrebe neće percipirati ostali poslanici“, rekla je Pajvančić.

Pobjeda

Portal Analitika