Politika

URA odbila ponudu DF-a o koaliciji u Nikšiću

Za Građanski pokret URA neprihvatljiva je predizborna koalicija sa Demokratskim frontom za lokalne izbore u Nikšiću, saopštio je za “Dan“ Rade Milošević, predsjednik nikšićkog odbora Građanskog pokreta URA.
URA odbila ponudu DF-a o koaliciji u Nikšiću
Portal AnalitikaIzvor

„Mi i Demokratski front se razlikujemo programski i ne možemo praviti predizbornu koaliciju. Takođe, bitno je napomenuti da smo u kampanji za parlamentarne izbore za Demokratski front bili „lažna opozicija“, a sada smo za izbore u Nikšiću prava opozicija i prihvatljivi smo za jedinstvenu listu. Mišljenja sam da dvije ili tri opozicione kolone ruše vlast u Nikšiću“, kazao je Milošević za Dan.

Iz Demokratskog fronta su ponovili da bi jedinstveni opozicioni nastup na lokalnim izborima u Nikšiću obezbijedio realne šanse za pobjedu jer bi broj prosutih glasova bio sveden na minimum.

Pokret za promjene i DF, kao najjači opozicioni subjekt, smatraju da je u eventualnom izlasku na lokalne izbore u Nikšiću jedinstven opozicioni okvir najbolji način da se dođe do prijeko potrebnih promjena u gradu pod Trebjesom-saopštio je odbornik DF-a iz PzP-a Arsenije Lalatović.

Jedinstven opozicioni nastup, smatra on, obezbijedio bi realne šanse da opozicija pobijedi. Prema njegovoj ocjeni, takvim nastupom broj prosutih glasova bio bi sveden na minimum, a kroz D’Ontovu formulu donio bi vjerovatno i mandat više.

„PzP i DF pozivaju na opoziciono jedinstvo, a time i na eventualni zajednički izlazak na izbore. Neprihvatanje ovakve inicijative biće jasan signal ko istinski želi a ko ne želi da dođe do promjena, kao i ko iz raznih razloga daje podršku trulom režimu“, istakao je Lalatović.

U PzP-u i DF-u, kako je dodao, smatraju da je davanje publiciteta i prostora onim sistemima koji nemaju realne šanse da pređu cenzus produkt onih „kuhinja“ koje ne žele promjene.

„Svaki prosuti glas je glas režimu, a ne za promjene. Vjerujemo da će građani znati da osujete i kazne te „opozicionare“, kao i da će podržati one koji ih nikada neće izdati i iznevjeriti“, naglasio je funkcioner DF-a.

Demokratska Crna Gora saopštila je da su primili k znanju odluku pojedinih političkih subjekata da nastupe na lokalnim izborima u opštini Nikšić. Kako je kazao poslanik Demokrata Boris

Bogdanović, zasad se iz njihove odluke može zaključiti da su u ovom trenutku izvjesne najmanje dvije kolone.

Međutim, i prethodno održani parlamentarni izbori u Crnoj Gori, kao i lokalni izbori u Budvi i Kotoru, dokaz su da izborni uspjeh opozicije ne leži u načinu nastupa na izborima, imajući u vidu da su opozicioni politički subjekti ostvarili najbolji rezultat u istoriji višepartizma. Važnije od načina nastupa na lokalnim izborima u Nikšiću jeste odluka opozicije da zaustavi međusobne napade i konačno krene u obračun isključivo sa jednim protivnikom – Demokratskom partijom socijalista i organizovanom kriminalnom grupom koju je uspostavila i konstituisala ta partija podvukao je Bogdanović.

DAN

Portal Analitika