Društvo

BH: Život u napuštenoj kafani na ulcinjskoj plaži

''Oko 120 malih objekata izgradjenih na sojenicama u Ulcinju bilo je utočište za izbjegle iz ratom pogodjene Bosne i Hercegovine. Jedna od tih baraka je pripala sada 63-godišnjoj Belkizi Sahebkran i njenim sinovima Šefketu (31) i Samanu (27). Dosta je vremena prošlo od rata, ljudi u kampu sada ima malo, svega dvije porodice. Na Belkizinu kućicu je palo drvo i oni su se našli na ulici'', počinje tekst Banke hrane o teškoj situaciji ove porodice.
BH: Život u napuštenoj kafani na ulcinjskoj plaži
Portal AnalitikaIzvor

Priču i apel Banke hrane prenosimo u cjelosti.

''Pomoć u smještaju im je ponudio, na odredjeno vrijeme, čovjek koji je nekada  držao kafanu na plaži. To je već izvjesno vrijeme dom za ovu tročlanu porodicu. U njemu nemaju skoro ništa osim  starog dvosjeda iz koga vire federi, frizidera i dva klimava kreveta koje su im dali dobri ljudi. Imaju i jedan" luksuzan " predmet , stari televizor koji su dobili na poklon od komšije. Kupatilo nemaju već kafanski ''wc'' u kojem se kupaju grijući vodu.

Nemaju stakla  na prozorima već stiroporom lijepe okna. Kupe za 75 centi dva stiropora i sa starim novinama lijepe otvore, objašnjava nam Belkiza. Neka okna su potpuno zatvorena sa daskama . 

"Dobro je - nije još toliko hladno jer kada vjetar duva je nepodnošljivo " pojašnjavaju nam. Imaju dvije sijalice u objektu, jednu napolju i jednu u ''wc''-u.

Do prije mjesec dana nisu imali šporet za ogrjev te su hladnoće prevazilazizi zamotani ćebetom.

Strari prijatelj, starac od  85 godina nije mogao da ih godinama gleda kako se smrzavaju  pa  im je prije mjesec dana, na kredit kupio šporet.  Za ogrijev koriste šišarke i granje koje nadju napolju.

Godinama su, zato što nisu imali šporet, ispred objekta palili šišarke da bi, kada  imaju namirnica spremili nešto za jelo. Zbog loše i neredovne ishrane koja se sastoji uglavnom od tjestenine su dobili na kilaži i  ugrozili zdravlje. Ove tri osobe imaju ozbiljnih zdravstvenih problema ( cista na glavi, visok pritisak, šečer, centar za ravnotežu, sluh.. ) a ljekove koje se ne mogu dobiti na recept ne koriste jer nemaju novca da ih kupe. Ova porodica je godinama bez prihoda.

Oni nemaju nikakvu imovinu niti  primanja. Ljeti rade sve što im dodje do ruke, samo da prežive. Zimi posla nema, na žalost .. Belkiza će kada napuni 67 godina moći da ostvari pravo na socijalnu pomoć u iznosu od 63 eura. Pomoć svake vrste je potrebna  ovoj porodici. Hrana, obuća,odjeća, sredstva za higijenu, zastakljivanje prozora, kreveti... Dok se mnogi spremaju za doček Nove godine, barem sa malo bogatijom večerom ova porodica se bori da preživi.

Molimo nadležne institucije da obezbijede ovoj porodici smještaj jer se mogu svakoga trena, opet naći na ulici. Molimo ih i da se pobrinu  za redovno dobijanje ljekova koje oni ne dobiti na recept. Obezbjedivanje posla za sinove, bez obzira što imaju zdravstvenih problema, bi pomoglo da  porodica ne živi u stalnoj neizvjesnosti i strahu.

Žiro računa za pomoć je kod CKB na ime Belkiza Sahebkran 510210695510911276 Svi koji mogu i žele pomoći mogu od Banke  hrane dobiti kontakt telefon putem telefona  069485680 e  maila: bankahranepg@gmail.com.'

Portal Analitika