Društvo

Prljavi kapital otvara put zloupotrebama

Namjerno curenje informacija i plasiranje vijesti zbog obavještavanja ili zastrašivanja druge strane do najave ubistava i slično i dalje su veoma prisutne pojave u medijima i one su uglavnom povezane sa porijeklom kapitala koji dolazi u medije, a koji je često nejasan.
Prljavi kapital otvara put zloupotrebama
Portal AnalitikaIzvor

Posljednji slučaj, kada u dnevnom listu ,,Vijesti“ vođa takozvanog škaljarskog klana, za kojim je raspisana crvena potjernica, objašnjava i ukazuje na dilove policajaca sa kriminalcima, ponovo je aktuelizovao problem upotrebe medija u obračunima mafije. Bogato iskustvo Srbije U Srbiji su 2003. godine nakon ubistva premijera Zorana Đinđića zatvorene dvije novine ,,Identitet“ i ,,Nacional“ jer se radilo o prljavom kapitalu čiji su vlasnici bili Dušan Spasojević i Milorad Ulemek Legija. Te novine su objavljivale mafijaške poruke i najavljivale šta će se u stvari dogoditi sa tadašnjim premijerom. Sada je pitanje da li 13 godina kasnije mogu da se dogode novi ,,Identitet“ i ,,Nacional“ u Crnoj Gori?

Ratko Femić, zamjenik glavnog urednika ,,Kurira“ odgovara potvrdno i za Pobjedu, navodi dva razloga zbog kojih je tako nešto moguće: ,,Prvi je netransparentno vlasništvo medija u Srbiji, a drugi je neotkrivanje političke pozadine ubistva premijera“. Ovi razlozi imaju veze i sa plasiranjem informacija određenih krugova, bilo ekonomskih ili mafijaških, preko medija, a Femić procjenjuje da se ,,često iznose sumnje samo da bi se zamutila voda“, odnosno zavarao pravi trag ali i da se ,,ne primjenjuju zakoni pošto iza medija može da stoji bilo ko“, rekao je on ocjenjujući da ,,ima dosta interesnih grupa i spolja i unutar zemlje kojima je cilj proturanje nekih vijesti u njihovom interesu“. Navodeći nedavno ubistvo jednog od vođa navijača, Femić kaže da je bilo pokušaja da se plasiraju informacije koje nisu saopštili zvanični izvori...

- U slučajevima mafijaških obračuna najsigurnije je držati se zvanične verzije, jer ukoliko krenemo da tražimo i drugu stranu ulazimo u pipav dio sa kriminalcima, a ne treba se stavljati na stranu bilo čijeg klana - kaže Femić.

Jasno je da prljavi kapital donosi i prljave vijesti koje treba plasirati tako kao da su informacije procurjele iz državnih izvora, ili su zaista odatle i došle i šta je problem sa curenjem informacija?

- Curenje informacija treba da se rješava prije nego što one dospu u medije i curenje će se zaustaviti kada kazne za to djelo budu rigorozne i kada bude sprovodena istraga kod onih od kojih su informacije procurjele - kaže novinar Dragan Janjić, član Izvršnog odbora Nezavisnog udruženja novinara Srbije i glavni i odgovorni urednik agencije Beta.

Interesi

- Zloupotreba medija na ovim prostorima (Srbija, Crna Gora, BiH, Hrvtaska...) uopšte nije riješena - podsjeća Borović navodeći da su „mediji zavisni i od izvršne vlasti“ i izražava bojazan da sudija ne bi imao snage da se suprotstavi nekom iz izvršne vlasti ko bi tužio medije.

Podsjećajući da je u dugoj advokatskoj karijeri dosta branio i medije od raznih pritisaka, on objašnjava da policija na bilo koji način ne bi smjela da pritiska medije povodom objavljenog teksta.

- Ako se prenosi tekst u novinama s obrazloženjem „iz izvora bliskih policiji“, onda problem treba tražiti u policiji i tome ko odaje službenu tajnu - kaže advokat Borivoje Borović uz objašnjenje da ukoliko mediji prenose činjenice iz policije ili tužilaštva koje nisu autentične, onda se to u Srbiji tumači kao stvar slobode improvizacije i ne podliježe krivičnom progonu, naglašavajući da mnoge kriminalne grupe koriste medije, bilo iz ekonomskih ili drugih razloga.

- Koliko su mediji prenijeli nešto što nisu provjerili, onda se možda radi o povredi časti i ugleda i za to postoji djelo uvrede, što se vodi po privatnoj krivičnoj tužbi i policija i tužilaštvo sa tim nemaju nikakve veze - kaže Borović. On ocjenjuje da se mediji suviše osuđuju zbog raznih pitanja „ali ne i određene izjave portparola policije i tužilaštva koji direktno utiču na tok istrage i ometaju pravično i fer suđenje“. Borović kaže da se direktno krši evropska konvencija o ljudskim pravima ako tužilac kroz medije saopšti pravac istrage kojim će se ići, a druga strana ne raspolaže takvim informacijama u tom trenutku. (Pobjeda)

Portal Analitika