Abiznis

KOSTIĆ: Predloženim budžetskim mjerama štednje treba dati šansu

Mjere štednje koje su predložene ne treba posmatrati kroz parcijalne interese različitih socijalnih ili političkih grupacija, kazao je za našu televiziju ekonomski analitičar Vasilije Kostić. Zato poručuje da ih treba procjenjivati u skladu sa definisanim ciljevima ekonomske politike i dati šansu da vidimo rezultate. Ekonomski analitičar Predrag Drecun objašnjava da predloženi budžet za 2017. godinu oslikava naše propuštene šanse, te se sada moraju preduzeti restriktivne mjere.
KOSTIĆ: Predloženim budžetskim mjerama štednje treba dati šansu
Portal AnalitikaIzvor

Prijedlog zakona o budžetu za 2017. godinu treba posmatrati integralno, a ne parcijalno, jer je budžet izraz ekonomskih ciljeva, a jasno je da je cilj ovih mjera stabilizacija javnih finansija i jasna namjera Vlade da se tekuća potrošnja finansira iz izvornih prihoda, sa krajnjim ciljem usporavanja rasta javnog duga.

-U skladu sa tim mjere štednje koje su preduzete ili će biti ne treba posmatrati sa parcijalnim interesima različitih socijalnih ili političkih grupa i treba ih procjenjivati u skladu sa definisanim ciljevima ekonomske politike, te im treba dati šansu da vidimo koliko će te mjere koje su preduzete dati rezultata– kaže Vasilije Kostić.

Prema Kostićevom mišljenju ovo je jedini način za procjenu ekonomske efektivnosti preduzetih mjera. On objašnjava da često ono što je i socijalno opravdano ekonomski može da bude neizvodljivo.

– Ono što bih samo sugerisao je da koncept štednje po svaku cijenu ne treba afirmisati, odnosno treba imati u vidu da koncept štednje smanjuje ukupnu tražnju, a sa tim smanjenjem usporava se ekonomski rast i ne djeluje se na jedan od ključnih problema, a to je smanjenje nezaposlenosti- poručuje Kostić.

Ekonomski analitičar, Predrag Drecun, objašnjava da budžet predstavlja realnu sliku ekonomije, te da predloženi budžet predstavlja sliku naših propuštenih šansi, te se sada moraju preduzeti restriktivne mjere.

-To je očigledno posljedica svih tih ranijih nagomilanih problema i zato ovaj budžet izgleda kako izgleda. Poruka je da iz ove kase, kolika je sad, ne mogu svi biti zadovoljni, a da bi svi bili zadovoljni mora se podići baza, a to što baza nije podignuta posljedica je propuštenih razvojnih šansi, tjeranje stranih investitora i svih onih intelektualnih i investicionih snaga i finansijskih koje su spremne da podignu našu ekonomiju do zacrtanog nivoa koji može da ima s obzirom na svoje potencijale- smatra Drecun.

Podsjetimo, skupštinski odbor za ekonomiju juče je podržao prijedlog zakona o budžetu za 2017. godinu koji je projektovan na nešto više od dvije milijarde eura i kojim je predviđeno da država izda 48 miliona eura garancija uz obavezu obezbjeđivanja kolaterala.

PinkM

Portal Analitika