Svijet

Kako je Amri stigao u Milano: "Njemačke službe zaspale"

Potjera za najtraženijim čovjekom u Evropi završena je obračunom u Milanu. Međutim, to je podiglo niz pitanja o tome kako je Anis Amri mogao da dođe do Italije.
Kako je Amri stigao u Milano: "Njemačke službe zaspale"
Portal AnalitikaIzvor

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Marko Miniti rekao je u petak da je muškarac upucan u Milanu “bez ikakve sumnje“ Anis Amri koji se sumnjiči da je u ponedjeljak izveo napad na božićnom vaširu u Berlinu kada se kamionom zakucao u štandove.

Otisci prstiju podudaraju se sa onima koji su nađeni na kamionu, kasnije su potvrdili njemački zvaničnici.

Amrija su zaustavila dvojica policajaca na rutinskoj kontroli u mjestu Sesto San Đovani i zatražili od njega dokumenta. Amri je je rekao da nema dokumenta. Potom je iz ranca izvadio pištolj i upucao u rame tridesetšestogodišnjeg policajca Kritijana Movija.

Drugi policajac 29-godišnji Luka Skata je uzvratio paljbom, pogodio Amrija u grudi. Osumnjičeni Tunišanin je preminuo od posljedica ranjavanja poslije deset minuta.

Movio je i dalje u bolnici, ali nije u životnoj opasnosti.

“Italija treba da bude ponosna na njega. Nije lako garantovati sigurnost kada postoji prijetnja terorizma, ali dajemo sve od sebe“, rekao je ministar za policajce.

Njemačka kancelarka Angela Merkel zahvalila se italijanskim policajcima i zatražila istragu o svemu što se tiče Anisa Amrija.

Činjenica da je muškarac džihadista čije su vođe bile poznate njemačkim obavještajnim službama uspio da pobjegne sa radara i pređe hiljade kilometara po kontinentu i pored međunarodne istrage podiglo je mnogo pitanja o bezbjednosnim agencijama i politici širom Evrope, piše Gardijan.

Pariski portal “Mond Afrik“ tvrdi da je marokanska obavještajna služba dva puta upozorila njemačke zvaničnike o Amrijevoj naklonosti ka ID.

Snimak koju je postavila agencija ID “Amak“ pokazuje da se Amri zavjetovao na služenje lideru ID Abu Bakr al-Bagdadiju i pozvao je pristalice da se osvete onima koji bombarduju muslimane. Snimak je nastao najvjerovatnije u Berlinu.

Na snimku se vidi prepoznatljim most u Berlinu koji se nalazi veoma blizu skladišta gdje je poljski vozač Lukaš Urban parkirao kamion koji je kasnije iskorišćen za teroristički napad.

“Jednostavno ne može da se dogodi da se neko kao što je Amri slobodno kreće kroz Njemačku“, rekao je ekspert Mihael Ortman za televizuju RTL.

“Naše obavještajne službe su zaspale za volanom“, dodao je on.

Kako je Amri uspio da iz Berlina ode do Milana ostaje nejasno. Njemački i italijanski mediji navode da je u njegovom rancu nađena karta za voz iz Francuske. Navodno je putovao dva i po sata do italijanaskog grada Turina prije nego što je uzeo još jedan voz do Milana.

Francuski mediji ponudili su drugačiju teoriju, govoreći da je Amri iz Liona stigao u Šamberi vozom, a da je potom TGV direktno došao u Milano.

Putujući direktno iz Njemačke u Francusku vozom, Amri je rizikovao da će biti uhvaćen. Nakon prošlogodišnjeg slučaja u kojem je dvadesetsedmogodišnji Marokanac otvorio vatru u vozu iz Amsterdama u Pariz, obezbjeđenje je u nekim vozovima podignuto na viši nivo, putnici prolaze kroz detektore metala na nekim platformama.

“Tagšpigel“ piše da je njemačka policija računala da osumnjičeni neće biti u mogućnosti da ode iz Berlina, citirajući i očevica napada koji je rekao da je vozač kamiona tokom voznje zadobio vidljive povrede lica.

Italijanski zvaničnici su naveli da je u Amrijevom novčaniku nađeno samo nekoliko eura, što znači da je imao plan brzo negde da se sakrije. Italija je prethodno bila i Amrijeva zemlja stanovanja, što takođe objašnjava zašto se poslije napada uputio baš tamo. Vjeruje se da je tamo prvi put došao sa početkom arapskog proleća 2011. zajedno sa još hiljadama Tunišana.

Izvor: b92.net

Portal Analitika