Društvo

Vujanović čestitao Božić

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović uputio je čestitku Roku Đonlešaju, nadbiskupu barskom i primasu srpskom gospodinu Iliji Janjiću biskupu kotorskom.
Vujanović čestitao Božić
Portal AnalitikaIzvor

- Povodom Božića, svim vjernicima i vjernicama katoličke vjeroispovijesti, svještenstvu i Vama lično upućujem najsrdačnije čestitke i želje da u miru, sreći i spokojstvu proslavite dan Hristovog rođenja – nadahnuti neprolaznim vrijednostima čovječnosti koje simbolizuje ovaj najradosniji hrišćanski praznik. Ovih uzvišenih dana istrajmo u poštovanju vječnih poruka mira , povjerenja i tolerancije. Neka veliki praznik  bude vodilja najplemenitijim mislima i djelima. Budimo uvijek podrška opštem napretku koji je utemeljen u tradicionalnoj bliskosti i poštovanju različitosti. Istrajmo u afirmaciji vrline i humanoj potrebi da objedinjeni opštim dobrom gradimo srećnu budućnost za sve nas i našu domovinu Crnu Goru, čijem smo napretku istinski posvećeni. U to ime još jednom Vam čestitam Božić, najradosniji hrišćanski praznik, navodi se u čestitki Predsjedbika Vujanovića – navodi se u čestitki Vujanovića.

Zenka: Univerzalne poruke Božića da postanu smjernice svim vjernicima

Katolička i protestantske crkve i vjernici u Crnoj Gori su svojim djelovanjem dali presudan doprinos u promovisanju univerzalnih hrišćanskih vrijednosti, ocijenio je ministar za ljudska i manjinska prava, Mehmed Zenka.

On je u svoje i ime Ministarstva čestitao nadbiskupu barskom, Roku Đonlešaju, biskupu kotorskom, Iliji Janjiću, sveštenstvu i redovništvu i svim katoličkim vjernicima, kao i protestantskim crkvama i svim vjernicima koji proslavljaju Božić po gregorijanskom kalendaru.

Zenka je podsjetio da je Apostol Luka zapisao da je nakon Isusovog rođenja rečeno - "Slava Bogu na visini, i na zemlji mir, među ljudima dobra volja"!

„Želim da ove univerzalne poruke Božića postanu smjernice svim vjernicima. Tako ćemo očuvati najveću tekovinu moderne Crne Gore - viševjersko i tolerantno društvo u kome se ljudi poštuju i zajedno žive bez obzira na vjerske i nacionalne razlike”, navodi se u čestitki Zenke.

To je, kako se dodaje, formula uspjeha i to je dokaz da u Crnoj Gori vjekovima žive najbolje hrišćanske vrijednosti.

„Katolička crkva, protestantske crkve i vjernici u Crnoj Gori su svojim djelovanjem dali presudan doprinos u promovisanju univerzalnih hrišćanskih vrijednosti. Zato želim da se, u skladu s tim vrijednostima, Božić srećno i tradicionalno proslavi u hramovima, porodicama i među prijateljima”, kaže se čestitki.

Brajović: Proslava Božića da podstakne optimizam

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović uputio je čestitku vjernicima koji Božić slave po gregorijanskom kalendaru.

U čestitki se kaže da proslava Božića treba da bude svim vjernicima i ljudima dobre volje podsticaj na promociju optimizma, tolerancije i zajedništva.

"U vremenu izazova, praznične poruke mira i solidarnosti podsjetnik su stalne potrebe zajedničkog rada na unaprjeđenju ambijenta otvorenih mogućnosti za sve građane Crne Gore", naveo je predsjednik parlamenta.

Brajović je čestitke uputio i nadbiskupu barskom, monsinjoru Roku Đonlešaju i biskupu kotorskom, Iliji Janjiću.

Portal Analitika