Politika

Nenadić: Sud da ne zatvara oči pred očiglednim greškama političara

Ustavni sud ne treba da zatvara oči pred greškama koje učini parlamentarna većina, ali i argumente opozicije mora da sagleda sa stanovišta ustavnih rješenja - kazala je za Pobjedu sutkinja Ustavnog suda Srbije i bivša predsjednica tog suda Bosa Nenadić.
Nenadić: Sud da ne zatvara oči pred očiglednim greškama političara
Portal AnalitikaIzvor

Ona je u petak učestvovala na naučnom skupu povodom 110 godina crnogorskog parlamentarizma, koje je organizovalo Udruženje pravnika Crne Gore, gdje je govorila o ustavnosudskoj kontroli zakonodavne vlasti.

Dobra saradnja

Nenadić je u izjavi za Pobjedu kazala da ustavni sudovi Crne Gore i Srbije veoma dobro sarađuju.

- Dobro su mi poznate sve teškoće sa kojima se ustavni sudovi suočavaju u vršenju svoje funkcije. Ustavni sud treba da kontroliše koliko se politička vlast kretala u okviru svojih ovlašćenja i nadležnosti propisanih, prije svega, Ustavom. A istorija govori, a pravna teorija potvrđuje, da nije ni malo lako kontrolisati političku vlast, s obzirom na moć koju ona ima i mehanizme kojima može uticati na rad ustavnih sudova, počev od izbora sudija, jer parlament odlučuje ko će biti sudija, odlučuje o budžetu suda i slično – navodi Nenadić.

Prema njenoj ocjeni, ustavnim sudovima nije lako da djelotvorno obavljaju svoju funkciju u situacijama kada ima velikih normativnih aktivnosti na našem prostoru zbog opredjeljenja zemalja da idu ka Evropskoj uniji.

- Činjenica je da se pred na- šim sudovima nalazi veliki broj predmeta, posebno nakon uvođenja ustavne žalbe i mogućnosti da se svaki građanin, bez ispunjavanja bilo kakvih uslova osim iskorištenosti pravnog puta, mogu obratiti Ustavnom sudu. Ustavni sudovi su preopterećeni, pred njima je sve ono što se ne riješi u parlamentu, što počne kao politički spor vladajuće većine i opozicije, a kada se zakon usvoji ono što je juče bila politika postaje pravo. Ustavni sud tu treba da odluči i da odmjeri da li je taj zakon u skladu sa Ustavom ili ne - kazala je Nenadić.

(Opširnije čitajte u današnjoj Pobjedi)

Foto: kurir.rs

Portal Analitika