Region

Grabar Kitarović: Ne trkamo se sa Srbijom u naoružanju

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarovć izjavila je da se Hrvatska ne trka u naoružanju sa Srbijom, ali da će nabaviti novu borbenu eskadrilu i američke helikoptere "Black hawk".
Grabar Kitarović: Ne trkamo se sa Srbijom u naoružanju
Portal AnalitikaIzvor

Nabavka "migova" za Srbiju legitimna je potreba da osigura svoje nebo, kazala je Grabar Kitarović u intervjuu za božićni trobroj "Večernjeg lista".

 "Na to ne gledam kao na trku u naoružanju Srbije i Hrvatske. A na nabavku 'MiG 29' gledam kao na legitimnu potrebu Srbije da osigura odbranu svog vazdušnog prostora. Hrvatskoj je namjera da se u vojnim nabavkama vodi vlastitim vojnim potrebama. Dakle, nabavka zapadne vojne tehnologije iz SAD nije usmjerena protiv Srbije, već je usmjerena protiv bilo kakvog ugrožavanja koje bi se moglo pojaviti u odnosu na Hrvatsku i hrvatsku teritoriju. Što se tiče terorističkih prijetnji, možemo biti saveznici sa Srbijom", poručila je hrvatska predsjednica.

 To što vijest o nabavci novih vazduhoplova stiže poslije vijesti da Srbija dobija šest aviona MIG-29, hrvatska predsjednica ne vidi kao trku u naoružanju dvije zemlje, navodi hrvatski list.

 Dodaje da je o nabavci nove borbene eksadrile postignut politički konsenzus i , kako kaže, o tome je razgovarala i sa premijerom Andrejom Plenkovićem.

"Sada se moramo okrenuti pronalaženju najefikasnijeg i najisplativijeg rješenja", rekla je Grabar Kitarović, prenosi regionalna tv N1.

"Vjerujem da ćemo u saradnji sa SAD i osnažiti s obzirom na to da naše oružane snage moraju nastaviti da se prebacuju na zapadnu vojnu tehnologiju. Odluku o nabavci vojnih aviona prebacili smo za kraj 2017. jer nam toliko treba da bismo donijeli racionalnu odluku. Međutim, već smo donijeli odluku da idemo dalje u nabavku transportnih helikoptera, najvjerovatnije američkih 'Black hawk'", rekla je Grabar Kitarović.

Portal Analitika