Društvo

BIJELO POLJE: Majke protestovale zbog manjih naknada

Majke troje i više djece protestovale su danas ispred zgrade Opštine u Bijelom Polju, kako bi iskazale nezadovoljstvo zbog predloga Vlade o smanjenju njihovih naknada za 25 odsto.
BIJELO POLJE: Majke protestovale zbog manjih naknada
Portal AnalitikaIzvor

Nezadovoljne majke današnji protest  označile su početkom  njihove borbe za očuvanje  stečenog prava  shodno Zakonu o socijalnoj i dječjoj zaštiti.

Rosanda Peković  je kazala kako je  tužno da se u samo predvečerje novogodišnjih praznika  kada se   upućuju  njljepše želje i dijele pokloni , majke koje podižu troje i više djece okupljaju kako bi zaštitile svoja prava i tako omogućili  djeci kolike tolike uslove za život.

„Smanjenjem  naknada , faktički se iz usta najranjivije socijalne kategorije otima parče hljeba. Majke sa troje i više djece neće to dozvoliti ni po koju cijenu jer sebe smatraju temeljom društva. Do sada smo znale da u svakom ratu najviše stradaju djeca i žene ali nijesmo znale da će se protiv njih voditi i ekonomski rat“, kazala je Peković.

Ona je poručila da ako  fali sredstava u budžetu da se ona mogu nadomjestiti oduzimanjem  nezakonito stečene imovine ali nikako ne od najugroženije kategorije.

„Nakon što su nam oduzeli fabrike koje danas zvrje prazne hoće da nam oduzmu ono što nam pripada čime nam dodatno ugrožavaju egzistenciju. To majke sigurno neće dozvoliti“, poručila je Peković.

Karahmetović: Nedopustivo oduzimanje novcaKarahmetović: Nedopustivo oduzimanje novca

Sabira Karahmetović smatra da je nedopustivo da se novac koji služi za preživljavanje porodica  oduzima  a da se to ne čini bogatim slojevima.

Ona ocjenjuje da ako bi se oduzela  na sumnjiv način stečena imovina, majke sa troje i više djece mogle bi doživotno bez problema imale i mnogo veća primanja.

„Razočarane smo  zbog iznevjerenih očekivanja od nove Vlade koja je  samo prije  tridesetak dana  najvila borbu za bolji standard svih građana a  potom krenula sa smanjivanjem penzija najsiromašnijim slojevima. Neće nas zbuniti providnim smanjenjem  plata funkcionerima za osam odsto, kojima su primanja neposredno prije toga povećali  za 30 odsto. Vjerujemo da će im i ovih osam odsto biti nadoknađeno kroz razne dnevnice i benefite“, kazala je Karahmetović.

Ona je poručila da majke neće odustati od odbrane stečenih prava te da je današnji protest tek početak borbe.

Okupljene majke najvile  su za utorak odlazak  pred Vladu Crne Gore a za naredni petak okupljanje  ispred zgrade Opštine.

Podršku  majkama  pružili su  pojedini odbornici SNP, Bošnjačke stranke i Liberalne partije te nekoliko NVO.

Vukoman  Kljajević, Radio Crne Gore, Portal RTCG

Portal Analitika