Društvo

Pokrenuta peticija: “Sačuvajmo Skadarsko jezero”

Nevladina organizacija Green Home pokrenula je peticiju da se Skadarsko jezero sačuva od devastirajuce gradnje.
Pokrenuta peticija: “Sačuvajmo Skadarsko jezero”
Portal AnalitikaIzvor

Peticiju možete potpisati ovdje.

Skadarsko jezero, najveće močvarno na Balkanu, je zatićeni Nacionalni park u Crnoj Gori još od 1983. i dio je svjetske liste zaštićenih močvarnih područja, koja je pod Ramsarskom konvencijom od 1996., kao priznanje za njegovu ogromnu vrijednost kao vodeno stanište.

„Netaknute kamenite obale jezera, ostrvca, mnoga sa manastirima na njima, močvarna područja, šume vrbe, otvorene vode i milja plutajuće vegetacije koja su dom, kako se procijenjuje za više od 281 vrsta ptica, 48 vrsta riba, 50 vrsta sisara, brojnih vodozemaca i insekata uključujući i neke od najugroženijih životinja u Evropi, kao što je rijedak kudravi pelikan-rezidentna ptica. Ukratko, navedeno predstavlja prirodni raj. Sada je taj raj u velikoj opasnosti od neposredne izgradnje masivnog odmarališta“, kažu iz ove NVO.

Kako ističu, uprkos obavezama Crnogorske Vlade da zaštiti ovo ekološko blago, kao i svoju obavezu da ga čuvaju kao kandidat EMERALD i NATURA 2000, Ministarstvo Turizma i Održivog razvoja je dozvolilo gradnju mega turističkog rizorta, Porto Skadar Lake, uništavajući ekološki karakter ovog posebnog jezera i odričući se svojih strogih propisa, kao što je zabrana gradnje na obali jezera već decenijama.

„Kompleks, sa 600 luksuznih smještajnih jedinica i 30 vezišta za brodove, je sam vrh ledenog brijega. Novi prostorni plan, izrađen iza zatvorenih vrata, predlaže izgradnju još nekoliko velikih turističkih poduhvata u srcu Nacionalnog Parka, i samim tim uništavanje onog što Nacionalni Park čini posebnim, kao što je dragocijena delta rijeke Morače-značajno međunarodno stanište ptica (IBA) i još mnoštva drugih dijelova. Pojava masovnog turizma u ovoj oblasti stvoriće nesposobnost da se zaštiti životna sredina od velikog broja posjetilaca i pojave ilegalnih aktivnosti“, navode oni.

Već imamo jako loše primjere ovog sistema u praksi, dodaju oni.

„Zadnjih 15 godina, veći dio Crnogorske obale je nepovratno divljački uništen izgradnjom velikih zgrada, kuća, hotela za tržište. Građani Crne Gore su zauvjek izgubili svoju obalu, od koje nemaju nikakave ekonomske dobiti, osim nekoliko pojedinaca koji rade za minimalne plate. Ovo stanje je odraz postojanja građevinske mafije tj.male grupe tajkuna i Vlade, kako bi se napravio ogroman profit“,ističu oni.

Ako sada nešto ne preduzmemo, upozoravaju iz NVO, jednostavno Skadarsko jezero, koje je izbjegavalo ovo ludilo do sada, može biti izgubljeno zauvjek.

„Prirodni kapital je jedan od rijetkih sredstava koji su ostali u Crnoj Gori, a eko-turizam je svijetla ekonomska budućnost za lokalnu zajednicu-ali ovi megalomanski planovi bi okončali status Nacionalnog parka, pokrenuli divlju gradnju i otjerali turiste koji posjećuju region Skadarskog jezera u sve većem broju, koji hvale lokalnu ekonomiju, koja im nudi usluge malih, preduzetničkih poslova kao što su ture brodom, privatan smještaj, domaće vino, med itd“, zaključili su oni.

Portal Analitika