Društvo

Zeković: Primitivan i necivilizovan postupak službenika MUP-a

''Gradjani su juče, 22. decembra 2016. godine imali priliku da vide, prilikom dolaska u šalterske prostorije MUP da su primjerci knjige "Policijski integritet iz perspektive osjetljivih grupa" bačeni na pod i koriste se kako bi zadržala od zatvaranja ulazna vrata'', naveo je predsjednik državnog tijela Savjeta za građansku kontrolu policije, Aleksandar Saša Zeković.
Zeković: Primitivan i necivilizovan postupak službenika MUP-a
Portal AnalitikaIzvor

Prema njegovim riječima pored je ostavljen odgovarajući broj primjeraka kako bi se osiguralo da pri potpunom uništenju jednog primjerka isti može odmah biti zamijenjen novim a sve u funkciji toga da se vrata ne zatvore.

''Ministarstvo unutrašnjih poslova i Savjet za gradjansku kontrolu policije u saradnji sa nevladinim organizacijama zajednički su publikovali priručnik koji se nalazi na ovoj slici. Sa ovom činjenicom upoznati su svi autori i autorke knjige i tako je ova informacija došla i do Savjeta'', ističe Zeković. 

Kako dalje navodi Savjet je iznadjen konkretnim postupkom službenika MUP Službe za kancelarijske, opšte i pomoćne poslove i zbog istog je uputio protest rukovodiocu ove Službe, Vladanu Deliću, i Ministru unutrašnjih poslova, Mevludinu Nuhodžiću.

''Savjet je iznenadjen da se službenici MUP tako primitivno i necivilizacijski odnose prema knjizi koja prestavlja i dio izdavačke produkcije MUP Crne Gore i u funkciji su edukacije i jačanja kapaciteta. MUP u cjelini zbog te i drugih zajedničkih knjiga nailazilo je na pohvale i podršku domaće i medjunarodne javnosti. Savjet je zatražio da Ministar naloži utvrdjivanje činjenica i odgovornosti kao i da rukovodilac ove Službe MUP uputi pismeno izvinjenje koje će Savjet dostaviti svim partnerima (grupa relevantnijih NVO) i autorima'', navodi Zeković.

Zeković navodi da je rukovodilac Službe MUP za kancelarijske, opšte i pomoćne poslove uputio je izvinjenje zbog neodgovornog postupka službenika, obavijestio, slanjem fotografija, da je prestala upotreba knjiga za najmenu zadržavanja vrata i naglasio da će o daljem postupku Savjet biti blagovremeno upoznat.

NVO "Centar za ženska prava" najavio je da će ovoj službi MUP dostaviti drugo stvarno pogodno sredstavo za zadrzavanje vrata a koje se po popularnoj cijeni može kupiti u radnjama mješovite robe.

Portal Analitika