Društvo

Opština Herceg novi partner u projektu „Put građana u ogledalu istorije“

Opština Herceg Novi partner je projektu „Put građana u ogledalu istorije“, koji je odabran u okviru programa „Evropa za građane“.
Opština Herceg novi partner u projektu „Put građana u ogledalu istorije“
Portal AnalitikaIzvor

Nosilac projekta je Javna ustanova „Dom umjetnosti i obrazovanja“ iz litvanskog Vilniusa, a partneri su, pored našeg grada, obrazovna asocijacija „INSIGNARE - Associacao de Ensino e Formacao“ iz Portugala, Mađarsko udruženje za regionalni identitet (MIRE) i litvanske osnovne škole „Milikonių“ i „Kriukų“. Ukupna vrijednost projekta je 120.000 eura.

Cilj projekta je da se podstakne dijalog između različitih generacija, kako bi se pokazao značaj prava i sloboda zajamčenih u Evropskoj uniji, i to kroz poređenje načina života i sloboda u Uniji i bivšim, represivnim sistemima.

Kako objašnjavaju iz Kancelarije za međunarodnu saradnju Opštine Herceg Novi, u okviru projekta će se govoriti o ljudskim pravima i slobodama u prošlosti - kroz svjedočenja starijih učesnika, o budućnosti - kroz stavove i projekcije mlađih, kao i o pravima i slobodama koje sada garantuje Evropska unija, u šta će se uključivati i eksperti za tu oblast.

Planirano je organizovanje foruma o navedenim temama, produkcija kratkog filma, kao i javne manifestacije u sve četiri partnerske zemlje.

Portal Analitika