Svijet

Malta: Oslobođeni putnici, otmičari se predali

Svi putnici i članovi posade libijskog aviona, koji je ranije danas otet i umjesto ka Tripoliju preusmjeren na Maltu, oslobođeni su. Predali su se i otmičari, koji su odvedeni u pritvor. Pojedini mediji javljaju da se radi o pripadnicima grupe Al Fatah Al Gadida, i da su tražili politički azil u Malti.
Malta: Oslobođeni putnici, otmičari se predali
Portal AnalitikaIzvor

Oteti libijski avion sletio je na Maltu oko 11.30 po lokalnom vremenu. Mediji javljaju da su dva otmičara preusmjerila avion sa 118 putnika ka Malti, i da su njihovi zahtevi nepoznati. Nakon pregovora, prvo je oslobođena grupa sa ženama i djecom, a zatim su puštali jednu po jednu grupu ostalih putnika. Na kraju oslobođeni su i članovi posade, saopštio je preko svog Tviter naloga premijer Malte Jozef Muskat. On navodi da su u avionu ostala oba otmičara i pojedini članovi posade. Nije jasno koliko njih.

Premijer Malte Džozef Muskat objavio je na društvenim mrežama da je informisan o "potencijalnoj" otmici libijskog aviona, koji je skrenuo sa svoje rute i uputio se ka ovom ostrvu.

Naveo je da je na letu 111 putnika i sedam članova posade. Među 111 putnika, nalazi se 82 mušaraca, 28 žena i jedno dijete. Nije saopštena nacionalnost otetih.

Lokalni mediji javljaju da su otmičari pro-Gadafijeve pristalice. Radi se, kako navode, o dva otmičara. Premijer Malte u kontaktu je s premijerom Libije. U pregovore je uključen i ministar saobraćaja Libije Milad Matug.

Avion je letio preko Tripolija u Libiji i sletio na Maltu.

Avion je letio preko Tripolija u Libiji, i sletio na Maltu. Ispred aerodroma nalaze se jake snage bezbjednosti, koje koordiniraju operaciju. Zvaničnici nisu željeli da daju bilo kakve detaljnije informacije.

Svi avioni koji su na redovnim letovima ka Malti, preusmjereni su na Siciliju (Kataniju).

Aerodrom na Malti je naveo u saopštenju da je došlo do nenajavljenog slijetanja, slijetanja bez dozvole i da su pozvali i hitnu pomoć, koja je stigla.

Mediji prenose da su dva otmičara preuzela kontrolu nad avionom koji leti iz Libije. Airbus A230 je preusmjeren ka Malti, a na letu se nalazi 118 putnika.

2312otmicaaviona

Rojters citira izvor koji navodi da su otmičari prijetili da će dići u vazduh avion, ali da nisu poznati njihovi zahjtevi.

“Informisan sam o potencijalnoj otmici na Libijskom međunarodnom letu koji je upućen na Maltu. Sigurnosne službe provjeravaju situaciju", napisao je Muskat na svom Tviter nalogu.

Lider opozicije je takođe objavio da se radi o "teškoj situaciji".

Pogledajte skalu otmica aviona, od 9/11 u padu

2312skalaotmica

 

Izvor: N1

Foto: REUTERS/Darrin Zamit-Lupi

Portal Analitika