Abiznis

Purišić: Dječiji dodatak se ne ukida (VIDEO)

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić, rekao je da su izmjene Zakona o socijalnoj i dječijoj zašttiti, kojima je predviđena isplata naknada majkama sa troje i više djece, usvojene u neobičnim okolnostima i ad hoc skupštinskom većinom, što je izazvalo ozbiljne probleme u politikama koje se vode u toj oblasti.
Purišić: Dječiji dodatak se ne ukida (VIDEO)
Portal AnalitikaIzvor

“Parlamentarci su predložili izmjene bez utvrđivanja jasnog fiskalnog uticaja na budžet, pa je početna procjena bila da će to pravo koristiti između četiri i pet hiljada majki, za šta bi bilo neophodno 12 miliona eura. Parlamentarci su ozniljno promašili, tako da je zaključno sa decembrom to pravo iskoristilo 21,5 hiljada majki, dok je država po tom osnovu isplatila 54 miliona eura“, objašnjava Purišić.

On je na konferenciji za medije rekao i da se dječji dodaci ne ukidaju, već da se njihova isplata odlaže na godinu. 

''Skoro jedanaest i po hiljada djece prima taj dodatak. I rješenje o dječjem dodatku, koje je usvojeno u Skupštini, je diskriminatorno i zato smo odgodili njegovo sprovođenje. Dogovor je da do marta napravimo analizu u vezi sa korišćenjem tog prava. Naredne godine treba da predložimo Vladi da harmonizuje politiku u ovoj oblasti i napravi održiva rješenja'', kazao je on.

Upitan zašto je Bošnjačka stranka koja je inicirala amandman u vezi sa naknadama za majke doprinijela diskriminaciji, ministar je odgovorio da su "tada bile drugačije procjene".

''Mislili smo da će biti manje žena i da će rješenje biti održivo za budžet“, naglasio je on.

 

Foto: gov.me

Portal Analitika