Crna hronika

Kućni zatvor i u Crnoj Gori: 87 narukvica obezbijedio Telekom

U Crnoj Gori uskoro će početi primjena kućnog zatvora sa elektronskim nadzorom-RF narukvicom. Osuđeni na ovaj vid kazne mora stalno nositi ovaj elektronski odašiljač, a može najviše dva sata biti van stana, a sve to će kontrolisati nadležne službe, saznaje Portal Analitika. Svih 87 narukvica obezbijedio je Crnogorski Telekom kao i prateću elektronsku opremu.
Kućni zatvor i u Crnoj Gori: 87 narukvica obezbijedio Telekom
Portal AnalitikaIzvor

Nadležnost za izvršenje ovog modaliteta kazne zatvora, u Crnoj Gori, data je Direkciji za uslovnu slobodu, a bliži način propisan je Pravilnikom o bližem načinu izvršenja kazne zatvora u prostorijama u kojima osuđeni stanuje. Rukovodeći se tom činjenicom, formirana je Radna grupa za izradu tenderske dokumentacije neophodne opreme. Postupak Javne nabavke je sproveden u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, te se na javnom pozivu javio samo jedan ponuđač koji je ispunio sve uslove tražene nabavkom. U pitanju je Crnogorski Telekom u saradnji sa firmom Opus d.o.o. iz Mostara. Tenderska komisija je donijela odluku o izboru ponuđača, tako da će ugovor biti ubrzo potpisan.

"Ovom nabavkom će biti obezbijeđeno 87 RF narukvica, 87 stacioniranih jedinica za komunikaciju sa RF narukvicom, 87 SIM kartica sa uključenih min 30 MB saobraćaja mjesečno, jedna jedinica za monitoring, dva instalaciona seta, komunikacioni linkovi minimalnog kapaciteta 20 Mbps, GSM linkovi i usluge fiksne telefonije.Ugovorom će se definisati usluga za održavanje - odnosi se na prestanak rada software-a hardware-a kao i linkova/usluga i dostupnost isporučioca 24x7x365 putem telefona za sve probleme nastale koriščenjem sistema za elektronski nadzor", piše u informaciji dostavljenoj Portalu Analitika.

U cilju implementacij sistema elektronskog praćenja država ima pomoć od Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici koja je raspisala međunarodni javni tender za nabavku hardvera, kao i softversko rješenje za implementaciju elektronskog nadzora u vrijednosti od 192.000 dolara.

Na ovaj način po prvi put u sistem izvršenja krivičnih sankcija Crne Gore uveden je ovaj modalitet izvršenja kazne zatvora predviđen Krivičnim zakonikom.

Zavod za izvršenje krivičnih sankcija raspolaže sa ukupno 5.975 m2 prostora za smještaj lica lišenih slobode, ukupno raspolaže sa 1350 kreveta (Kazneno-popravni dom 650, istražni zatvro 365, Zatvora za kratke kazne 175 i Zatvor Bijelo Polje 160). 

Ovaj vid kazne se više godina primjenjuje u zemljama okruženja, a najpoznatija zatvorenica ovog tipa u regionu je bila čuvena folk pjevačica Svetlana Ceca Ražnatović.

 

P.Zečević

Portal Analitika