Kultura

DEUS: Solistički nastup Bogdana Asanovića u KIC-u

Violončelista Bogdan Asanović prirediće večeras solistički koncert u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“ od 20 sati, u okviru Decembarske umjetničke scene 2016.
DEUS: Solistički nastup Bogdana Asanovića u KIC-u
Portal AnalitikaIzvor

Njega će na sceni pratiti pijanista Luka Đačića, te kamerni orkestar Muzičke akademije sa Cetinja i Srednje muzičke škole za talente „Andre Navara“ koji čine Milena Petković, Vukica Rašović, Emrah Lekić - I violina; Danilo Bujišić, Aksa Murati, Ardit Lika - II violina; Emin Nisić, Elena Peruničić, Lejla Rujović - viola i Stefan Lazarević, Jana Vukosavović, Teodora Uskoković - violončelo.

Na repertoaru su djela poznatih kompozitora među kojima su: Johanes Brams, Arvo Part i Jozef Hajdn.

Bogdan Asanović rođen je 1988. godine u Podgorici, gdje je sa četiri godine počeo da uči violončelo kod svog oca Alekse Asanovića u Muzičkoj školi „Andre Navara“. Diplomirao je na Univerzitetu Centralna Oklahoma (UCO) u klasi njemačke violončelistkinje Tes Remi-Šumaher. Tokom studija, bio je asistent u nastavi u lokalnim osnovnim i srednjim školama. Nakon što je diplomirao 2012. godine, angažovan je kao asistent na odsjeku violončelo Politehničkog univerziteta u Teksasu (TTU). Tu započinje magistarske studije u klasi profesora Džefrija Lastrepsa. Bio je član Gudačkog kvarteta Simfonijskog orkestra Lubeka u Teksasu, gdje je imao priliku da nastupa sa eminentnim muzičarima iz SAD-a. Pohađao je master-klasove svjetski poznatih violončelista kao što su: Stiven Iserlis, Tilman Vik, Piter Stampf, Aleksandar Rudin i Džuli Albers. Dobitnik je brojnih nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Bio je profesor violončela, kamerne muzike i orkestra u Školi „Andre Navara“, a od novembra 2016. angažovan je kao saradnik na predmetu violončelo na Muzičkoj akademiji na Cetinju.

K.J.

Portal Analitika