Kultura

CNP više ne organizuje božićne koncerte

Nakon 19 godina tradicije, Crnogorsko narodno pozorište od ovih praznika više neće organizovati božićne koncerate, piše Dan.
CNP više ne organizuje božićne koncerte
Portal AnalitikaIzvor

Otkazivanje božićnih koncerata kojima su protekle dvije decenije vjernici i ljubitelji duhovne muzike dočekivali najprije Božić po gregorijanskom, a zatim i julijanskom kalendaru, direktor Muzičkog centra Žarko Mirković objasnio je nedovoljnim brojem termina u CNP-u koji je ova muzička ustanova dobila na raspolaganje mjesečno.

- MCCG je dobio po dva termina mjesečno. Iskoristiti smo ih za nastupe orkestra, jer smo smatrali da bi bila šteta da naš simfonijski ansambl nastupi u decembru i januaru samo po jednom. To je razlog što su božićni koncerti otkazani. No, nadam se da ćemo ovu tradiciju, koja je zaista lijepa, obnoviti poslije kratkog prekida, i to u nekoj varijanti koja bi iskazila ne samo poštovanje ljubiteljima muzike koji pripadaju hrišćanstvu, nego i pripadnicima drugih vjera, Namjera nam je da se u budućnosti kroz duhovnu muziku još više povežemo sa publikom - poručio je on.

Direktorka CNP-a Zorana Kralj potvrdila je da prekidanje tradicije organizovanja božićnih koncerata u CNP-u uslovljeno nedostatkom slobodnih termina.

- U dogovoru sa MCCG odustali smo od božićnih koncerata jer u pozorištu imamo i na velikoj i na maloj sceni brojne aktivnosti i svoje produkcije. Osim toga MCCG ima dva termina mjesečno za nastupe Crnogorskog simfonijskog orkestra - rekla je Kralj.

Posljednji koncert uoči katoličkog Božića u CNP-u održao je poznati češki vokalni ansambl „Džentlmen singers“ koji je nastupio 22. decembra 2015. godine. Kada je riječ o koncertu za Božić kojim je Crnogorsko narodno pozorište dočekalo pravoslavne vjernike održan je 4. januara, a duhovne pjesme nastale pod okriljem vjekova razvoja istočnog hrišćanstva izveo je čuveni beogradski hor „Obilić“ kojim je dirigovala Ana Ćosović.

2312bozicni
Portal Analitika