Zanimljivosti

Imate problem sa zuboboljom? Evo kako da je ublažite

Zubobolja nikada nije bila prijatna, a pogotovo ako se javi u vrijeme kada niste u mogućnosti da odete kod zubara. Bez obzira što se ne radi o trajnom rješenju, dobro je znati šta vam može pomoći u takvim neprijatnim situacijama.
Imate problem sa zuboboljom? Evo kako da je ublažite
Portal AnalitikaIzvor

Uz brojne prirodne metode moguće je ublažiti neprijatan bol koji mnogi najviše osjete tokom noći kada su u fazi mirovanja i kada više krvi dolazi do područja gdje vas boli pojačavajući pritisak na bolno mjesto. 

Zubobolju možete ublažiti ako u toploj vodi pomiješate malo soli. Potrebno je isprati usta ljekovitom tečnošću s tim da je ne smijete progutati. 

Kod zubobolje pomaže ljekovita kombinacija nane, valerijane i gospine trave. Pomiješajte dvije vrećice čaja od nane i gospine trave, dodajte nekoliko kapi valerijane i pustite da odstoji 10 minuta. Kako biste što prije uklonili bol dobro je popiti barem dvije šoljice dnevno. 

Nana je jedna od popularnijih namirnica kada je u pitanju rješavanje zubobolje, a osim što pomaže čaj od mente, djeluje i ako suve listove držite kratko vrijeme tamo gdje vas boli. Nakon nekoliko minuta sadržaj treba ispljunuti i ako se bol opet javi ponoviti postupak. 

Možete pomoći sebi i kockicama leda koje ćete umotati u komad pamučne tkanine i prisloniti na obraz. Nakon kratkog vremena osjećaćete se bolje. 

Obloge mogu biti od leda, ali i od luka. Potrebno je usitniti luk kako bi pustio svoj sok i staviti u gazu ili papirnatu maramicu koju ćete potom prisloniti na obraz. Uskoro bi trebalo da nestane otok kao i neprijatna bol. 

Kod zubobolje pomaže i krastavac koji treba narezati na manje komade i potom ih prisloniti na mjesto gdje vas boli. 

Svaki put kada počne da vas boli zub, a ne možete da odete kod zubara, kao lijek koji će vas spasiti, spominje se i ljekovita tečnost od kamilice. Skuvajte čaj i kada više nije vruć počnite da ispirate usta kako bi se što prije rešili bola. 

Jednom kada zub počne da boli jasno je kako ne možete da odlažete odlazak kod zubara, ali dok to nije moguće potrebno je učiniti sve što možete kako bi ublažili neprijatno stanje.

Portal Analitika