Svijet

Hapšenja u Egiptu zbog lažnih fotografija djece iz Alepa

Pet osoba iz Port Saida u Egiptu uhapšeno je zbog proizvodnje lažnih fotografija ranjene djece iz Alepa, potvrđeno je iz egipatskog ministarstva unutrašnjih poslova.
Hapšenja u Egiptu zbog lažnih fotografija djece iz Alepa
Portal AnalitikaIzvor

Egipatska policija je privela snimatelja i fotografa, njegovog asistenta i roditelje dvoje djece koja se pojavljuju na lažnim fotografija, kojima je obmanjivana javnost. Tim je priznao da su planirali distibuciju fotografija putem društvenih mreža, na kojima su prikazana ranjena dječija tijela u ruševinama Alepa.

Zaplijenjeni su kamera i šest mobilnih telefona, a fotograf je zadržan u pritvoru, dok su pomagači pušteni uz kauciju.

Britanski list Independent navodi da im je iz egipatskog ministarstva unutrašnjih poslova potvrđeno da se radi o sirovim amaterskim fotografijama, na kojima su prikazana djeca umotana u zavoje i gaze, sa lažnom krvlju kako drže igračke u ruševnimama.

Jedno od dvoje djece je ispričalo policiji da je dalo intervju u kojem govori o tome kako je živjeti pod granatama koje ispaljuju Rusija i Sirija.

Cio slučaj je otkriven slučajno, pošto je policijska patrola vidjela jedno od dvoje djece, kako leži u ruševinama dok fotograf ovjekovečuje isrežirane lažne scene iz Alepa.

Izvor: N1

Foto: AFP

Portal Analitika