NATO

Vojnici doprinijeli prepoznatljivosti države kao uvaženog partnera

Crnogorski vojnici su, učešćem u međunarodnim misijama, značajno doprinijeli da Crna Gora na globalnoj mapi bude uvažena i prepoznata kao odgovoran i pouzdan partner, koji aktivno podržava mirovne napore međunarodne zajednice.
Vojnici doprinijeli prepoznatljivosti države kao uvaženog partnera
Portal AnalitikaIzvor

To je ocijenjeno tokom posjete Delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore, koju predvode načenik Generalštaba Dragan Samardžić i direktor Direktorata za politiku odbrane Ivan Mašulović, crnogorskom kontingentu, angažovanom u NATO vođenoj misiji „Resolute Support“ u Avganistanu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrae, komandant kontingenta, Goran Vuković, upoznao je Delegaciju sa zadacima koje kontingent realizuje, stanjem u jedinici, situacijom u zoni operacija i saradnjom sa pripadnicima oružanih snaga partnerskih zemalja.

Samardžić je ocijenio da crnogorski kontingent profesionalno izvršava složene zadatke u misiji, dostojno prezentujući svoju vojsku i državu.

On je, kako se navodi, izrazio očekivanje da će još jedan crnogorski kontingent, kao i prethodni, uspješno privesti kraju svoju misiju u Avganistanu.

„Prenoseći pripadnicima kontingenta pozdrave članova Savjeta za odbranu i bezbijednost, Samardžić je istakao da su pripadnici Vojske, kroz učešće u međunarodnim misijama, značajno doprinijeli da Crna Gora na globalnoj mapi bude uvažena i prepoznata kao odgovoran i pouzdan partner, koji aktivno podržava mirovne napore međunarodne zajednice“, kaže se u saopštenju.

Mašulović je, dodaje se, prenio pozdrave pripadnicima kontingenta od novoimenovanog ministra odbrane i njegovih saradnika.

„Istakao je izuzetno zadovoljstvo impresijama i ocjenama koje u svom svakodnevnom radu dobija od svojih sagovornika na različitim međunarodnim adresama, kada se razgovara o učešću crnogorskih vojnika u misiji u Avganistanu“, saopšteno je iz Ministarstva.

Mašulović je, dodaje se, istakao je da će Ministarstvo podržati započete projekte modernizacije i opremanja, učešće u međunarodnim misijama i operacijama, kao i dalje unapređenje sposobnosti Vojske.

"Samardžić i Mašulović su pripadnike kontingenta upoznali sa težišnim zadacima koji su pred Ministarstvom i Vojskom u narednom periodu, posebno ističući proces integracije u NATO", dodaje se u saopštenju.

Izvor: Mina

Portal Analitika