Region

Makedonija: Selo Tearce opet glasa, moguće promjene mandata

Državna izborna komisija Makedonije (DIK) odlučila je da na jednom izbornom mjestu u selu Tearce kod Tetova u nedjelju bude ponovljeno glasanje, što bi moglo da promijeni i raspored mandata. Predsednik DIK-a Aleksandar Čičakovski rekao je da odluka o ponovljanju glasanja na izbornom mjestu 2011 donijeta, jer je utvrđeno da to može da utiče na izborne rezultate i raspored mandata u Izbornoj jedinici Šest (Tetovo, Gostivar).
Makedonija: Selo Tearce opet glasa, moguće promjene mandata
Portal AnalitikaIzvor

Prema zvaničnoj simulaciji, ponovljeno glasanje u Tearcu bi moglo da promijeni rapodjelu mandata između VMRO DPMNE Nikole Gruevskog i Socijademokratkog saveza Makedonije (SDSM) Zorana Zaeva.

Na glasačkom mjestu 2011 upisano je 714 birača, a razlika između VMRO DPMNE i SDSM u Izbornoj jedinici Šest je 307 glasova. Na izborima 11. decembra stranka Nikole Grevskog je na tom mjestu dobila 91 glas, a partija Zorana Zaeva 87. Izlaznost je bila 56,58 odsto.

Odluku o ponavljanju uibora DIK je donio pošto je Upravni sud juče uvažio tužbu SDSM i poništio izbore na izbornom mjestu u Tercu, poslije čega je visoki funcioner VMRO DPMNE Nikola Todorov rekao da ta stranka ostaje pri stavu da neće učestovati na ponovljenom glasanju i da ga neće priznati.

Na vanrednim parlamentarnim izborima u Makedoniji, VMRO DPMNE je, prema preliminarnim rezultatimna, dobila najviše mandata, 51, dok je SDSM dobio 49 mandata.  Nijedna od te dvije stranke ne može sama da formira vladu Makedonije, za šta je potrebno najmanje 61 poslanik u parlamentu koji ima 120 mjesta, pa računaju na moguće koalicije s partijama Albanaca u Makedoniji.

Albanska Demokratska unija za integraciju (DUI), koja je posljednjih osam godina bila u koaliciji sa VMRO DPMNE, ima 10 mandata, Pokret Besa pet, Alijansa za Albance tri, a Demokratska partija Albanaca (DPA) dva.

Izvor: N1

Foto: Tanjug/AP/Visar Kryeziu

Portal Analitika