Društvo

Nacrt kao model rješavanja najznačajnihij pitanja za budućnost Herceg Novog

U Velikoj sali Skupštine opštine danas je održana centralna javna rasprava o Nacrtu lokalnog plana upravljanja komunalnim i neopasnim građevinskim otpadom opštine Herceg Novi, za period od 2016. do 2020. godine.
Nacrt kao model rješavanja najznačajnihij pitanja za budućnost Herceg Novog
Portal AnalitikaIzvor

O detaljima Nacrta govorili su predstavnici Sekretarijata za komunalne djelatnosti i ekologiju, koji su bili dio tima za izradu plana – sekretar Ilija Peulić, Sofija Jokić i Danijela Vlaović.

Peulić je informisao da je Nacrt urađen u skladu sa Državnim planom upravljanja otpadom, Zakonom o upravljanju otpadom i evropskim direktivama, da je dobio saglasnost nadležnog Ministarstva, kao i da Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore dalo svoje mišljenje na ovaj dokument.

„Radili smo temeljno, od juna ove godine. Analizirano je postojeće stanje i sistem, uočeni nedostaci i potrebe, te na osnovu toga date prognoze i predloženi planovi. Ovaj četvorogodišnji plan je ekonomski najcjelishodnije i ekološki najprihvatljivije rješenje za naš grad“, rekao je Peulić.

On je istakao da su planovi predviđeni ovim Nacrtom od izuzetnog značaja jer daju model za rješavanje nekih od najznačajnijih pitanja za budućnost našeg grada.

Nacrtom plana predviđena su ulaganja od oko devet miliona eura, kojima bi se za četiri godine moglo riješiti zbrinjavanje otpada u našoj opštini. Veći dio, oko 6,3 miliona odnosi se na izgradnju nove sanitarne deponije, a ostatak na ostale stavke predviđene Planom - kao što su: izgradnja i opremanje još dva reciklažna dvorišta, sistem podzemnih kontejnera velikog kapaciteta i prateća oprema, rješavanje pitanje deponovanja i kontrolisanja tokova građevinskog otpada.

Rok za javni uvid i dostavljanje primjedbi i mišljenja u pisanoj formi, na adresu Opštine Herceg Novi, Sekretarijat za komunalne djelatnosti i ekologiju, je 26.12.2016. godine.

Zainteresovana javnost može da izvrši uvid u predmetni Nacrt plana, u prostorijama Opštine Herceg Novi, Trg Maršala Tita 2, kancelarija 101, III sprat, radnim danima od 9 do 11 časova, kao i na sajtu Opštine Herceg Novi.

Portal Analitika