Društvo

UMHCG: Važni forma i rokovi, a ne suština i kvalitet

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG) izražava duboko negodovanje zbog lošeg kvaliteta usvojenog teksta Strategije za zaštitu lica sa invaliditetom od diskriminacije i promociju jednakosti za period 2017-2021. godine s Akcionim planom za 2017-2018. godinu, kao i neadekvatne uključenosti osoba s invaliditetom u proces odlučivanja o konačnom tekstu ovog  dokumenta od strane Ministarstva za ljudska i manjinska prava.
UMHCG: Važni forma i rokovi, a ne suština i kvalitet
Portal AnalitikaIzvor

"Iako sam kao članica tokom rada Radne grupe za izradu ovog dokumenta više puta iznosila primjedbe i sugestije za unapređenje teksta Strategije i Akcionog plana prije slanja dokumenta Vladi na usvajanje nijesam bila ni obaviještena o konačnom tekstu od strane Ministarstva za ljudska i manjinska prava." ističe Miroslava - Mima Ivanovi.

Smatramo da je Strategija koja je usvojena na sjednici Vlade Crne Gore od 15. decembra dokument koji uopšte neće poslužiti postizanju svog cilja. Stiče se utisak da je jedina svrha ove Strategije bilo definisanje mjera koje se odnose na sprovođenje preporuka iz Analize usklađenosti zakonodavstva u Crnoj Gori sa Zakonom o zabrani diskriminacije lica sa invaliditetom  i Konvencijom UN o pravima lica sa invaliditetom, za koju se i u samom tekstu Strategije kaže da je polazni osnov za izradu ovog dokumenta. Inače, ova Analiza je obaveza koju je Skupština Crne Gore naložila Vladi kako bi se osigurala nesmetana implementacija Zakona o zabrani diskriminacije lica sa invaliditetom, a Zakon je u Članu 6 Stavu 2 Tački 3 propisao da Ministartsvo za ljudska i manjinska prava mora usvojiti strateški dokument za zaštitu osoba s invaliditetom od diskriminacije i promociju njihove jednakosti.

Imajući u vidu sadržinu usvojene Strategije i Akcionog plana može se zaključiti da je ona u stvari modifikovana  Strategija za integraciju lica sa invaliditetom s mjerama koje se odnose na primjenu Zakona o zabrani diskriminacije lica sa invaliditetom.

Portal Analitika