Društvo

Crnogorske majke imaju više povjerenja u svoje tijelo od ostalih iz Ex Yu zemalja

Nezavisna zdravstveno-informaciona mreža SteadyHealth je sprovela veliko istraživanje o dojenju na teritoriji Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koje je ukupno obuhvatilo 1000 majki.
Crnogorske majke imaju više povjerenja u svoje tijelo od ostalih iz Ex Yu zemalja
Portal AnalitikaIzvor

“U anketi u kojoj  je učestvovalo 200 majki iz Crne Gore, SteadyHealth je utvrdio da štetne bolničke prakse predstavljaju glavnu prepreku majkama da doje svoje bebe u prvih šest mjeseci njihovog života, a u skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije”, saopštili su oni.

Iako skoro 97 procenata crnogorskih majki počne da doji, samo 27,4% majki koje su učestvovale u istraživanju je izjavilo da su dojile svoje bebe do šestog mjeseca njihove starosti.

“Podaci SteadyHealth-a otkrivaju da su štetne zdravstvene prakse — kao što su hranjenje novorođenčadi adaptiranim mlijekom bez pristanka roditelja, odvajanje novorođenčadi od majki u bolničke jasle, vršenje pritiska na majku da koristi adaptirano mlijeko, odbijanje pomoći majkama koje ju traže – široko rasprostranjene na ovim prostorima, a pri tome je samo 22,7% majki u crnogorskim bolnicama dobilo adekvatne savjete vezane za dojenje”, rezultati su ovog istraživanja.

Autor istraživanja, Olivija Maloj, zaključuje: “Od svih zemalja koje su bile obuhvaćene istraživanjem, u Crnoj Gori su majke u najvećem broju pratile smjernice Svjetske zdravstvene organizacije u pogledu dojenja djece u prvih šest mjeseci njihovog života. Bitno je napomenuti da je u Crnoj Gori srazmjerno manji broj majki prestao da doji iz straha da će ostati bez mlijeka.

Portal Analitika