Politika

Istraživanje CEDEM-a: Broj pristalica i protivnika NATO-a gotovo izjednačen

Članstvo Crne Gore u NATO savezu podržava 39,5 odsto građana, protiv je 39,7 odsto njih, dok 20,8 odsto nema stav o tome - pokazuje novo istraživanje Centra za demokratiju i ljudska prava (CEDEM). Prema istraživanju, 35,3 odsto građna smatra da je Crna Gora krenula pogrešnim putem, 32,8 misli da je zemlja na pravom putu, a 31,8 odsto njih ne zna ili ne može da procijeni kakvim se putem kreće država.
Istraživanje CEDEM-a: Broj pristalica i protivnika NATO-a gotovo izjednačen
Portal AnalitikaIzvor

“To znači da je broj protivnika i pristalica NATO-a gotovo izjednačen, pa bi rezultat eventualnog referenduma o članstvu u taj savez bio neizvjestan”, rekao je na predstavljanju rezultata istraživanja glavni metodolog CEDEM-a Miloš Bešić.

On navodi da spoljnopolitička dešavanja veoma utiču na podršku članstvu u NATO i dodaje da je od jula 2015. gotovo identičan broj građana i za i protiv članstva.

Bešić je istakao da 53,8 odsto građana vjeruje da će Crna Gora postati članica NATO-a bez obzira na njihovo mišljenje, 20,5 odsto smatra da neće, dok 25,7 nema stav.

nato

Na pitanje da li Crna Gora treba da postane članica EU, 63 odsto građana smatra da treba, 24,6 da ne treba, dok mišljenje nema 12,4 odsto njih.

Istraživanje je pokazalo da 27,2 odsto građana smatra da bi Crna Gora u spoljnoj politici trebalo da se oslanja na EU, 20,5 odsto misli da bi trebalo na Rusiju, a 15,4 smatra da bi najbolje bilo da se oslanja na SAD.

“Trend podrške u EU je opao u odnosu na prošlu godinu. To nije samo slučaj kod nas, već i u regionu i članicama EU. Nakon dešavanja u Siriji, podrška Rusiji se poboljšala”, podvlači Bešić.

eu

Kada je u pitanju rejtinga političara, istraživanje koje je sprovedeno u period od 5. do 14. decebra pokazuje da predsjednik Crne Gore Filip Vujanović tradicionalno ima najbolju podršku, na drugom mjestu je lider Demokrata Aleksa Bečić, pa bivši premijer Milo Đukanović. Nakon njih slijede funkcioner URA-e Dritan Abazović, premijer Duško Marković, predsjednik Demosa Miodrag Lekić, funkcioneri SNP-a Aleksandar Damjanović i Snežana Jonica i funkcioner Demosa Goran Danilović. Posljednja tri mjesta na listi pripala su lideru Liberalne partije Andriji Popoviću, bivšoj poslanici Pozitivne Azri Jasavić i vršiocu dužnosti predsjednika Cdu Draganu Purku Ivančeviću.

politicari

Rezultati istraživanja CEDEM-a kažu da je DPS i dalje najjača partija u Crnoj Gori i da ima podršku 36,8 odsto građana. Kako je kazao Bešić, to je najniža podrška DPS-u otkad on sprovodi istraživanja.

“Očito je da je ono što se dešavalo u izbornom danu i nakon njega negativno djelovalo na njihov rejting”, napomenuo je on.

DF ima podršku od 21 odsto, a prema riječima Bešića, tom političkom savezu su prijali izbori i sve što se dešavalo na izborni dan 16. oktobra.

Demokrate imaju podršku od 12,2 odsto.

“Oni su najveći pobjednici izbora i ostvarili su najveći iskorak”, rekao je glavni metodolog CEDEM-a.

On je dodao da koalicija "Ključ" nije prijala glasačima, te da je najveću štetu ulaskom u taj savez pretrpjela URA koja je prije izbora imala podršku 5,6 odsto građana, a sada ima 1,6 odsto. SNP podržava  7,8 odsto crnogorskih građana, a Demos 6,3.

Demos je od osnivanja u padu, a ulazak u Vladu izbornog povjerenja ih je skupo koštao”, istakao je Bešić.

Prema istraživanju CEDEM-a, SDP podržava 4,1 odsto građana, BS 3,4, a SD 2,3 odsto.

partije

Povjerenje u institucije je nešto slabije u odnosu na prošlo istraživanje ove NVO iz jula 2016. godine.

Crnogorski građani najviše povjerenja imaju u obrazovni sistem, SPC, zdravstvo, policiju, NVO sektor, predsjednika države, vojsku, sudstvo, Delegaciju EU u Crnoj Gori i Vladu. Najmanje povjerenja imaju u Skupštinu, partije i CPC.

Na istraživačko pitanje da li će nova Vlada imati bolje, iste ili lošije rezultate u odnosu na prethodnu, 19,6 odsto građana smatra da će imati bolje, 22,2 odsto misli da će biti lošiji, 27,1 odsto je uvjereno da će biti isti, dok 31,1 odsto njih ne može da procijeni.

“Čini se da je velika odgovornost na novoj Vladi i premijeru da u budućem period pokažu jednu vrstu dinamike koja je očito potrebna ne bi li se vratila doza optimizma koja nedostaje u političkom prostoru”, poručio je Bečić.

U istraživanju je učestvovalo 1029 ispitanika, a stanardna statistička greška mjerenja iznosi +/-3.1 odsto.  Istraživanje su podržali NATO Public Diplomacy, ambasade SAD-a i Mađarske u Crnoj Gori.

Portal Analitika